Marc Coucke is een van de bekendste Belgische ondernemers van de afgelopen decennia. Zijn vermogen is vaak onderwerp van discussie, mede door de vele investeringen die hij beheert via zijn holding Alychlo. Hij verwierf zijn fortuin via slimme ondernemingen, maar kende ook juridische en financiële uitdagingen. Hoeveel is Marc Coucke vandaag waard en hoe kwam hij aan zijn geld?
Huidig vermogen van Marc Coucke
In februari 2025 werd zijn vermogen geschat op meer dan 1,25 miljard euro, volgens Lama-Fortune.com. Andere bronnen, zoals Detailhandel.be, meldden echter eerder dat Coucke medio 2024 geen officieel miljardair meer was.
Volgens de editie 2024 van het boek “De 100 Rijkste Belgen” stond Coucke op plaats 50, met een geschat vermogen van 892.522.000 euro en woont hij momenteel in Merelbeke (bron: “De Rijkste Belgen”, Ludwig Verduyn).
Uit de meest recente jaarrekening blijkt dat zijn holding Alychlo eind 2023 een eigen vermogen van 892 miljoen euro rapporteerde, aldus Made-in.be. Alychlo kampte toen met een kortlopende bankschuld van 164 miljoen euro, wat een directe impact heeft op de netto vermogenspositie.
Oorsprong van zijn fortuin: Omega Pharma
Het fundament van Coucke’s rijkdom ligt bij Omega Pharma, het bedrijf dat hij in 1987 als student-apotheker oprichtte. Hij begon met de deur-aan-deur-verkoop van zelfgemaakte shampoo in flessen van 5 liter, afgevuld in zijn garage. Het groeide uit tot een internationale speler in voorschriftvrije geneesmiddelen.
In november 2014 verkochten Coucke en investeringsmaatschappij Waterland Omega Pharma aan het Amerikaanse Perrigo voor 3,8 miljard euro: 2,5 miljard voor de aandelen, 1,3 miljard voor de schulden. Coucke zelf ontving daarbij 625 miljoen euro cash en eenzelfde bedrag in Perrigo-aandelen (bron: “De Rijkste Belgen”).
Investeringsstrategie via Alychlo
Na de verkoop van Omega Pharma richtte Coucke zijn holding Alychlo op, genoemd naar zijn dochters Alysée en Chloé. Hij spreidde zijn vermogen over verschillende sectoren, waaronder:
- Gezondheidszorg – o.a. Fagron en Mithra
- Vastgoed en toerisme – o.a. La Réserve in Knokke (samen met Bart Versluys), en uitgebreide ontwikkelingen in Durbuy
- Retail en voeding – o.a. 13% in groente- en fruitverdeler Greenyard
- E-commerce en technologie – o.a. 16% in fotoprintbedrijf Smartphoto
- Internationaal toerisme – via OKU-hotels in Ibiza, Kos en gepland in Sotogrande (Spanje)
- Watertechnologie – zoals 14 miljoen euro in Ekopak in mei 2025 (VRT NWS)
- Sport – o.a. voormalig eigenaar van KV Oostende en hoofdaandeelhouder bij RSC Anderlecht
Financiële tegenvallers en juridische geschillen
De verkoop van Omega Pharma leverde Coucke niet alleen geld, maar ook juridische zorgen op. In 2016 diende Perrigo een claim van 1,9 miljard euro in wegens vermeende boekhoudfraude en foutieve omzetcijfers. Volgens de Amerikanen was de verkoop gebaseerd op misleidende informatie.
De zaak werd behandeld door het Belgisch arbitragecentrum Cepani, dat in 2021 besliste dat Coucke en zijn partners 125 miljoen euro moesten terugbetalen (bron: Wikipedia). Die uitspraak had een zware impact op zijn status als miljardair.
Ook de overname van voetbalclub Anderlecht draaide uit op een financieel debacle. In 2021 had de club een negatief eigen vermogen van 52 miljoen euro. Coucke zette toen schulden om in kapitaal. Later namen Wouter Vandenhaute en Geert Duyck 26% van de aandelen over voor 24 miljoen euro (bron: “De Rijkste Belgen”).
Mediaprofilering en publieke perceptie
Marc Coucke staat bekend om zijn flamboyante stijl en mediagenieke aanpak. Hij treedt vaak op in interviews en sociale media en koppelt zijn investeringen aan publieke visibiliteit. Achter de schermen is het echter Pieter Bourgeois (zoon van voormalig minister-president Geert Bourgeois) die de operationele leiding voert over zijn investeringen.
Zijn media-aanpak zorgt ervoor dat hij zowel bewonderd als bekritiseerd wordt, maar hij blijft ontegensprekelijk een van de invloedrijkste figuren in het Belgische ondernemerslandschap.
Drie lessen die je van Marc Coucke kunt leren
Wat kunnen we als ondernemers of investeerders leren van het parcours van Marc Coucke? Zijn verhaal bevat waardevolle inzichten, ongeacht of je fan bent van zijn stijl of niet.
Dit zijn volgens ons drie opvallende lessen:
- Durf groot te denken, ook al begin je klein: Van shampoo in de garage naar een miljardenbedrijf: Coucke toont dat ambitie loont.
- Diversifieer je investeringen: Door actief te investeren in uiteenlopende sectoren, spreidt hij risico’s en benut hij kansen.
- Blijf zichtbaar en speel de lange termijn: Ondanks tegenslagen blijft hij bouwen aan zijn imago en portfolio, met opvallende mediapresentie en strategische zetels.
Veelgestelde vragen
Hij blijft actief als investeerder via zijn holding Alychlo en bouwt aan toeristische, medische en technologische projecten in binnen- en buitenland.
Nee, hij investeert zowel in België als in het buitenland, waaronder vastgoed aan de Spaanse Costa del Sol en hotels op Ibiza en Kos.
Ja, zijn huidige vermogen groeit of daalt mee met de waarde van zijn aandelen, vastgoedprojecten en andere participaties.
Sport blijft zichtbaar, maar speelt vandaag een kleinere rol dan vastgoed, cleantech en gezondheidszorg in zijn portefeuille.
Nee, momenteel zijn Chloé en Alysée nog niet actief in zijn bedrijven. Chloé studeert economie en finance in Madrid en heeft aangegeven niet alle bedrijven van haar vader te willen overnemen. Alysée zit nog in de humaniora, en Coucke benadrukt dat hij geen druk uitoefent op hun carrièrekeuzes.
Nathalie Baeten is apothekeres van opleiding en runt haar eigen geur- en verzorgingsmerk, Le Parfum de Nathalie. Ze speelt ook een actieve rol in de inrichting van hotels zoals La Réserve en Le Sanglier des Ardennes.
Conclusie
Het vermogen van Marc Coucke blijft onderhevig aan waardeschommelingen, schulden en investeringsresultaten. Volgens de meest betrouwbare schattingen schommelt zijn nettovermogen tussen de 892 miljoen en 1,25 miljard euro. Hij blijft hoe dan ook een topondernemer met een duidelijke visie, brede portfolio en blijvende impact op het Belgische economische landschap.
“Marc Coucke combineert lef, visie en snelheid op een manier die je zelden ziet. Zijn parcours bewijst dat ondernemerschap in essentie draait om durven, blijven bewegen en geloven in je eigen koers. Hij blijft investeren waar anderen afhaken, en dat verdient lof.”
– Olivier Dierickx, oprichter Simuleer.be
Bronnen: Lama-Fortune.com, Made-in.be, Detailhandel.be, VRT NWS, Wikipedia, De Rijkste Belgen (Ludwig Verduyn)