Heb je geld liggen waar je niets mee doet? En wil je rendement op dit geld? Dan kan een termijnrekening een goede keuze zijn. Bij een termijnrekening zet je het geld weg en neem je het een tijd lang niet op. De bank kan dit geld gebruiken voor investeringen. In ruil hiervoor krijg je rente. Termijnrekeningen vergelijken is de beste manier om een voordelige en verstandige keuze te maken.
Wat is een termijnrekening?
Een termijnrekening in België is een rekening waarmee je geld opzijzet en laat renderen. Stel dat je de afgelopen jaren flink hebt gespaard. Je weet nog niet precies wat je ermee wilt doen, maar vindt het ook zonde om op een spaarrekening te zetten of om uit te geven aan spullen die je niet nodig hebt. Laten renderen op een termijnrekening kan dan een verstandige keuze zijn.
Op een termijnrekening zet je je geld voor een bepaalde termijn vast. Die periode kun je zelf van tevoren vaststellen bij de bank. De periode kan variëren van 1 maand tot 10 jaar. Vanzelfsprekend krijg je meer rente als je kiest voor 10 jaar, dan voor 1 maand.
De afspraak is dat je geen geld van de rekening afhaalt. Geldopnames doen en aankopen betalen is met deze rekening dus niet mogelijk. Het geld is niet onmiddellijk beschikbaar. De financiële instelling gebruikt het geld op een termijnrekening om in andere projecten te investeren. In ruil daarvoor krijg je rente. Langere looptijden en grotere bedragen betekenen een hogere rentevoet.
Korte termijn of lange termijn?
Bij een termijnrekening kun je kiezen voor een looptijd van een lange termijn of van een korte termijn. Wanneer je verwacht het geld alweer snel nodig te hebben (binnen zes maanden) kan je het best kiezen voor een termijnrekening met een korte looptijd. Dit levert wel minder rente op dan een contract van bijvoorbeeld vijf jaar.
Het voordeel is wel dat je snel weer bij je geld kunt. Wanneer je kiest voor een langere termijn, zal het geld meer renderen. De bank betaalt na het contract het oorspronkelijke bedrag met rente terug. Je kunt ook opteren voor tussentijdse betalingen. De interest wordt dan ook periodiek uitbetaald. Het is vaak ook mogelijk voor kapitalisatie van interesten te kiezen. Dan wordt de verdiende interest opnieuw herbelegd en krijg je het totale bedrag op het einde van de periode uitbetaald. Is de termijnrekening afgelopen? Dan kun je ervoor kiezen deze te verlengen.
Kan ik geld afboeken van mijn termijnrekening?
In principe is het niet mogelijk geld af te rekenen van een termijnrekening. De bedoeling van deze rekening is immers dat je het geld opzij zet en ter beschikking stelt aan de bank om projecten te kunnen financieren. Noodgevallen komen voor. In het geval van een noodgeval kun je een uitzondering aanvragen bij de bank. Houd er rekening mee dat toestemming hiervoor niet vanzelfsprekend is. Slechts heel af en toe gaat de bank hiermee akkoord. De goedkeuring van de bank hangt af van de voorwaarden die in het termijncontract staan beschreven.
Wanneer de bank dit verzoek goedkeurt, zal je een verbrekingsvergoeding moeten betalen. Dit moet je zien als een soort boete die je wordt opgelegd als je het geld van je termijnrekening wilt opnemen voordat de termijn is afgelopen. Een dergelijke vergoeding kan erg hoog oplopen. De instelling bepaalt zelf de hoogte van de vergoeding.
Rente bij een termijnrekening
De rente van een termijnrekening kan per aanbieder en per rekening verschillen. Dit hangt af van de afspraken die je maakt met de bank. De renteopbrengst staat vast, gedurende de hele periode van het contract. Dit is niet interessant wanneer de rente op de markt stijgt, maar het beschermt je wel tegen rentedalingen. Daar voel je dan geen effect van.
De rente blijft constant en is vastgesteld bij het begin van het contract. Daalt de rente? Dan blijft de rente hetzelfde op jouw termijnrekening. Zo hoef je je dus geen zorgen te maken dat je geld minder waard wordt. De hoogte van de rentevoet bij een termijnrekening ligt vaak wat hoger dan die op een gewone spaarrekening.
Hoe zeker is een termijnrekening?
Een termijnrekening is erg zeker, omdat de rente van tevoren is afgesproken. Ook is afgesproken dat je geen geldopname zult doen. Het principe van een termijnrekening is bij iedere financiële instelling hetzelfde. Daarom is termijnrekeningen vergelijken in België een goede keus. Zo weet je precies welke aanbieder het best bij jou past.
Anders dan bij een spaarrekening, is het geld volledig in beheer van de bank. Bij een spaarrekening kun je tussenopnames doen en bij een termijnrekening niet. Een termijnrekening is daarom vooral interessant als je wilt sparen over een middellange of een lange termijn.
Bescherming van een termijnrekening
Wanneer je een termijnrekening houdt in een land dat deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte (EER), zoals België, valt de rekening onder het depositogarantiesysteem van het Garantiefonds. Dit fonds biedt bescherming tot minstens 10.000 euro per persoon over alle rekeningen die bij een bank worden aangehouden.
Heb je een termijnrekening samen met je partner? En staat deze op beide namen? Dan worden jullie allebei beschermd tot een bedrag van 100.000 euro.
Kosten van een termijnrekening
Over het algemeen geldt dat termijnrekeningen geen kosten vragen qua instap, beheer of afsluiting. Voor het openen van een termijnrekening betaal je dus niets. Normale verrichtingen, zoals bij een zichtrekening, komen hier niet te pas. Daarom bespaar je op deze kosten met een termijnrekening.
Goed om zich te realiseren, is dat je extra kosten moet betalen als je een vervroegde terugbetaling aanvraagt bij de bank. De vergoeding wordt dan mogelijk pro rata temporis berekend op het resterende bedrag. Het kan ook met een forfaitaire wederbeleggingsvergoeding worden aangevuld. De bank mag zelf kiezen hoe de kosten worden bepaald.
Wees er zeker van dat je het geld niet nodig hebt tijdens de looptijd van het contract. Anders kun je hier een boete voor krijgen, als je in een noodsituatie verzeild raakt. Zet daarom liever ook niet te veel geld weg op een termijnrekening. Bij sommige banken is een minimuminleg vereist. Dit is een bedrag dat je minimaal op de termijnrekening moet storten als je een rekening opent.
Termijnrekeningen vergelijken
Termijnrekeningen vergelijken is simpel. Maak gebruik van de overzichten op deze website. Hier staan de aanbieders van termijnrekeningen overzichtelijk weergegeven. Je kunt op verschillende criteria aanbieders beoordelen. Je kunt bijvoorbeeld rekening houden met de looptijd, rente en andere criteria. Daarnaast kun je termijnrekeningen vergelijken op minimuminleg. Kies je het liefst voor een termijnrekening met een zo laag mogelijk minimumbedrag? Deze vind je online zo gemakkelijk mogelijk.
Vergelijk niet alleen op de kosten van een termijnrekening, maar ook op specifieke voorwaarden. Soms kan het voordeliger zijn te kiezen voor een termijnrekening met een hogere prijs, maar met betere voorwaarden. Andersom kan ook: een duurdere termijnrekening hoeft niet altijd te betekenen dat je betere voorwaarden krijgt.
Het is goed om rekening te houden met het verschil tussen het bruto- en nettorendement van een termijnrekening. Het verschil wordt bepaald door de roerende voorheffing. Kijk daarom bij het vergelijken goed naar de specificaties van het product.