De juiste kredietkaart kiezen doe je niet zomaar. Kredietkaarten hebben verschillende voorwaarden bij verschillende aanbieders. Daarnaast hebben ze voor ieder gebruikersprofiel een ander nut. Zo zijn er kaarten die volledig zijn gericht op jongeren en kaarten die beter passen bij bedrijven dan bij consumenten. Ook de kosten van een kredietkaart verschillen. Om een kredietkaart te vinden die bij je past, is het handig de beste kredietkaarten te vergelijken.
Dit zijn alvast onze favorieten.
Wat is een kredietkaart?
Wanneer we spreken van een kredietkaart, hebben we het over een betaalkaart waarbij betalingen en geldafhalingen niet direct van de rekening worden gedebiteerd. In plaats daarvan ontvang je tijdelijk een krediet. Een soort voorschot op je betaling.
Meestal worden betalingen en geldafhalingen van de kredietkaart gebundeld. Een keer per maand wordt dan een globaal bedrag van je rekening gedebiteerd. Het kan ook zijn dat je beschikt over een kredietlijn die aan je kaart gekoppeld is. Dan kun je gespreid terugbetalen. Dat is niet geheel vrijblijvend: je bent verplicht iedere maand een minimumbedrag terug te betalen.
Het idee van een kredietkaart is dat het geld niet direct van je rekening af gaat. Je krijgt als het ware een tijdje krediet zonder hiervoor intresten te hoeven betalen. Dat geldt niet voor kredietkaarten met een gespreide terugbetaling: daar worden vaak wel intrest voor aangerekend.
Waar kredietkaart afsluiten?
Niet alleen banken geven kredietkaarten uit. Ook instellingen die uitsluitend digitaal werken, geven kredietkaarten uit, zie bvb. kredietkaarten zonder bank. Daarnaast zijn er nog speciale kaarten: die van onder meer supermarktketens en luchtvaartmaatschappijen. Deze kaarten zijn min of meer kredietkaarten, omdat ze je voordelen verschaffen.
Wanneer je een creditcard neemt, is het belangrijk te weten dat je een kredietovereenkomst moet tekenen. Deze overeenkomst brengt rechten en plichten met zich mee. Het is goed je ervan te vergewissen wat deze rechten en plichten precies inhouden. Met het teken van een dergelijke overeenkomst ga je ook een betaalverplichting aan. Je kunt in gebreke worden gesteld als je onverhoopt niet aan de betaalverplichting kunt voldoen. Voordat je de handtekening plaatst, is het verstandig eerst de informatiefiche en de voorwaarden van je contract te lezen.
Betalen over de hele wereld
Met een kredietkaart kun je overal, ook buiten de EU, betalen. Net als een debetkaart (zoals Maestro of Bancontact) werkt de kaart met een betaalschema. Dit kan bij een creditcard bijvoorbeeld VISA, Mastercard of American Express zijn. Debetkaarten worden niet over de hele wereld geaccepteerd, maar kredietkaarten wel. Handelaars over de hele wereld werken ermee. Je kunt er ook mee geld afhalen aan geldautomaten. Het is goed om je ervan te vergewissen dat daar vaak hoge kosten aan zijn verbonden.
Betalen op afstand
Met een kredietkaart kun je betalingen op afstand verrichtingen. Zo kun je met je creditcard aankopen doen via de telefoon en op het internet. Je betaalt dan met de creditcard. Dit doe je door je kredietkaartgegevens door te geven. Geef deze gegevens enkel aan handelaars en websites die je vertrouwt. Twijfel je? Zoek dan eerst meer informatie over de handelaar op. Doe dit op voorhand. Trap niet in te mooie aanbiedingen.
Kredietkaarten beoordelen
Veel Belgen vinden het lastig de juiste kredietkaart te vinden. Daarom is het handig gebruik te maken van online vergelijkers. Je ziet dan in een handig overzicht welke opties interessant zijn. Iedereen heeft andere behoeften en noden. Je kunt daarom het best eerst nagaan waar je de kaart voor wilt gebruiken en welke behoeften jij hebt. Wil je ermee kunnen betalen op reis? Wil je gebruikmaken van een bepaalde verzekering? Ga je de kaart dagdagelijks gebruiken, of af en toe?
Al deze vragen wegen mee in de beoordeling voor de juiste kredietkaart. Banken en andere financiële instellingen houden rekening met de verschillende wensen van de gebruiker. Voor elke kredietkaart geldt dat er andere voorwaarden gelden. Je doet er goed aan deze voorwaarden nauwkeurig voor te lezen en voor jezelf op een rijtje te zetten welke aanbieders interessant zijn.
Voor een kredietkaart voor reizen geldt ook nog dat het interessant is om te kijken naar de soort reisverzekering. Wordt alleen schade aan je spullen gedekt, of ook annulatie van de vlucht? En ben je op zoek naar een kaart met een reisongevallenverzekering, of heb je hier al een andere verzekering voor? Door dit soort zaken helder te krijgen, kun je de kredietkaart voor reizen vinden, die aan jouw situatie voldoet.
Het is goed om te weten dat ook gewone kredietkaarten of kredietkaarten voor shoppen extra verzekeringsvoordelen kunnen bieden. Daarbij valt te denken aan een aankoopverzekering of een annuleringsverzekering.
Is een kredietkaart veilig?
Veel mensen voelen zich bezwaard tegen een kredietkaart. Ze zijn bang dat ze in de schulden raken. Ze twijfelen of een kredietkaart wel veilig is. Als je voorzichtig met een kredietkaart omspringt, is het een veilig betaalmiddel om te gebruiken. Het is goed om bij iedere aankoop na te gaan of je het bedrag kunt voldoen. Geld dat je eigenlijk niet kunt missen, moet je ook met een kredietkaart niet uitgeven. Het voordeel van een kaart is dat je minder contant geld op zak hoeft te hebben.
Drie soorten creditcards
In principe kunnen we drie soorten kredietkaarten onderscheiden: de klassieke kredietkaart, de kredietkaart voor jongeren en de kredietkaart om mee te reizen. Een vierde mogelijkheid komt daar nog bij: de kredietkaart om mee te shoppen. Omdat hier extra voordelen bij zijn, behandelen we deze kaart als een aparte categorie.
1. Klassieke kredietkaart
De klassieke kredietkaart is geschikt voor personen die een simpele creditcard zoeken. Hiermee kun je simpelweg overal ter wereld geld afhalen en betalen. Dat kan zowel onine als in de winkel. Er is geen sprake van spaarprogramma’s of allerlei andere voordelen. De klassieke kredietkaart biedt een flexibel basisoffer aan, tegen lage jaarlijkse kosten en een lage rente.
Dit kan een kredietkaart zijn voor particulieren, maar evengoed een kredietkaart voor bedrijven.
2. Kredietkaart voor jongeren
Banken geven jongeren ook de kans kennis te maken met de kredietkaart. Deze creditcard is gemakkelijk in gebruik en biedt jongeren een snel overzicht van hun aankopen. Met de kaart kun je basisdiensten gebruiken, zoals online een aankoop verrichten. Binnen deze soort kredietkaarten is nog een andere soort: prepaid kredietkaarten. Daarbij hoeft geen kredietlijn te worden geopend. Daarnaast zijn de kaarten tegen een aantrekkelijke prijs beschikbaar.
Voor jongeren is het belangrijk dat de kaart flexibel te gebruiken is. Daar letten banken dan ook op. Iedere bank kan gekoppeld worden. Een belangrijk kenmerk is dat de kaart een redelijk kaartlimiet heeft. Zo kunnen jongeren de wereld ontdekken, maar ook op een veilige en een verantwoorde manier winkelen.
3. Kredietkaarten voor reizen
Reis je veel voor je werk? Of gewoon voor het plezier? Dan kan een kredietkaart voor reizen van pas komen. Deze kredietkaart heeft bijvoorbeeld een reisverzekering, die afhankelijk van het offer, bepaalde kosten in het buitenland dekt. Daarnaast heeft een kredietkaart voor reizen vaak een hoge kaartlimiet. Zo beschik je in het buitenland altijd over geld en over een manier om af te rekenen.
Kenmerkend voor een creditcard voor reizen, is dat het lage betalings- en afhandelingskosten heeft. Dat is wel zo handig als je in het buitenland geld opneemt. Voor iedere keer dat je de kaart gebruikt, krijg je de mogelijkheid om miles te verzamelen. Al deze eigenschappen tezamen, maken dat dit een geschikte kaart is voor ervaren en onervaren reizigers.
Een creditcard met reisverzekering is handig wanneer je naar het verre buitenland reist. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van het offer van een verzekering als je je bagage verliest, of als deze gestolen wordt. Ook annulatie van de vlucht valt te claimen bij de verzekering. Hospitalisatie en repatriëring vallen ook onder de verzekering van de kaart.
Wanneer je kiest voor een kredietkaart met miles, is besparen het belangrijkste kenmerk. Je spaart miles wanneer je je aankopen met de creditcard alleszins voldoet. Afhankelijk van het offer ontvang je een bepaald aantal miles per uitgegeven euro. Daarna kun je die inruilen tegen bijvoorbeeld vliegtuigtickets, tickets voor het openbaar vervoer of voor korting op de huur van je auto in het buitenland. Ook kun je korting krijgen op de reservering van een hotelkamer.
Deze twee soorten kaarten zijn niet van elkaar gescheiden. Dat houdt in dat je bij een creditcard met reisverzekering soms ook miles kunt sparen en andersom. Daarom is het essentieel de financiële instellingen en hun offers te vergelijken, zodat je de juiste keuze kunt maken.
Kredietkaarten om mee te shoppen
De meeste mensen gebruiken een creditcard om aankopen mee te doen. Of, op z’n goed Vlaams: om mee te shoppen. Kredietkaarten om mee te shoppen zijn de beste kaarten voor personen die hun boodschappen met de kaart willen betalen en voor personen die regelmatig een aankoop via hun creditcard willen afrekenen. Je kunt de creditcard zowel online als in de winkel gebruiken.
Dit type creditcard heeft een belangrijk voordeel: de verzekering die geldt bij het doen van een aankoop. Zo zijn er maatschappijen waar je aankoop voor de eerste 90 dagen verzekerd is. Er is een breed gamma aan aanbiedingen. Op die manier kun je besparingen realiseren bij het shoppen. Voor kredietkaarten om mee te shoppen geldt dat het kaartlimiet vrij hoog kan liggen. Ruwweg zijn er twee categorieën creditcards om mee te shoppen: cashback kredietkaarten en kredietkaarten met punten.
Cashback kredietkaarten vergelijken
Cashback kredietkaarten zijn creditcard die je toestaan om tijdens je aankoop een bepaald percentage terug te recupereren op het aankoopbedrag. Daarbij is het belangrijk dat je het bedrag met de creditcard betaalt. Het percentage dat je kunt recupereren, kan per aanbieder verschillen.
Het percentage wordt meestal aan het eind van de maand op de rekening gecrediteerd. In sommige gevallen hoef je helemaal niet te wachten. Dan krijg je direct korting, omdat je een kredietkaart gebruikt. Zo profiteer je maximaal van het gebruik van je creditcard en haal je de kosten er weer uit.
Kredietkaarten met punten vergelijken
Kredietkaarten met punten staan je toe om punten te verzamelen bij iedere aankoop je die doet. Deze aankoop kan zowel in de winkel geschieden, als online. Belangrijk is dat je afrekent met de creditcard. Na ontvangst van je punten, kun je deze punten inruilen tegen verschillende voordelen. Dit is dan onderdeel van het getrouwheidsprogramma. Voordelen die je kunt genieten, zijn bijvoorbeeld kortingsbonnen, cadeaus of korting op reizen die worden aangeboden door de deelnemende partners.
Kredietkaarten vergelijken
Kredietkaarten vergelijken kan tegenwoordig heel gemakkelijk online. Door de onderstaande tips te volgen, kom je tot een nauwkeurig overzicht. Vergelijk op verschillende factoren en kijk ook eerst naar de ervaringen van anderen. Zo weet je of een bepaalde aanbieder bij je past.
Hoe kies ik de juiste kredietkaart?
Om de beste kredietkaart voor jouw wensen te vinden, kun je het best kredietkaarten vergelijken. Dit doe je door eerst na te denken over het nut van de kaart. Hoevaak wil je de kredietkaart gebruiken? Welke voorwaarden zijn voor jou belangrijk? Moeten er bepaalde verzekeringen bij de kaart zitten? Wat voor gebruiker ben je eigenlijk?
Bepaal eerst waar je de kaart voor wilt gebruiken. Dan kun je een helder overzicht krijgen van de kaarten die verkrijgbaar zijn. Door je behoeften in beeld te brengen, weet je beter waar je naar zoekt en vind je een aanbieder die beter bij je past.
Welke kredietkaarten vergelijken?
Op deze site kan je de kredietkaarten vergelijken van de erkende kredietgevers van ons land. Het is handig om zowel traditionele spelers als kredietgevers die alleen digitaal zijn te vergelijken. Je kunt gewone kredietkaarten vergelijken, maar ook kaarten met een kredietopening en prepaidkredietkaarten. Zo vind je een aanbieder die aan jouw programma van eisen voldoet.
Kredietkaarten vergelijken wordt een stuk eenvoudiger als je online vergelijkers gebruikt. Filter niet alleen op de kosten van de kaart, maar kijk ook goed naar de voorwaarden en het gebruikersgemak. Lees eerst online over de ervaringen van anderen, zodat je een beeld krijgt van hoe de kredietgever te werk gaat.
Tips om veilig een kredietkaart te gebruiken
Een kredietkaart is een veilig betaalmiddel als je er voorzichtig mee omspringt. Dat houdt in dat je voorzorgsmaatregelen neemt:
- Geef alleen geld uit dat je kunt missen. Hoewel de betaling niet meteen gedebiteerd wordt, moet je het bedrag aan het eind van de maand wel terugbetalen;
- Laat je kredietkaart niet rondslingeren. Leen deze ook niet uit aan anderen. Houd je code geheim door deze van buiten te leren. Schrijf je code nooit op. Zorg ervoor dat een ander niet meekijkt als je de code intikt;
- Kaart verloren of gestolen? Laat je kaart onmiddellijk blokkeren via Card Stop. Dat kan via het telefoonnummer 070 344 344 vanuit België en +32 70 344 344 vanuit het buitenland. Geef de diefstal ook aan op het politiekantoor;
- Je kan je kredietkaart ook veilig in het buitenland gebruiken, als je dezelfde maatregelen neemt, als in België;
- Aan een kredietkaart kunnen extra diensten gekoppeld worden. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen. Zo kun je bijvoorbeeld een kredietkaart met een aankoopverzekering of een annulatieverzekering kiezen. Komt jouw aankoop nooit aan? Dan ben je daarvoor verzekerd via de creditcard, mits deze een aankoopverzekering als offer heeft.