Een Full Omnium autoverzekering is een verzekering waarmee autobezitters maximaal beschermd zijn tegen schade in het verkeer. Zoals alle verzekeringen in België is de bestuurlijke aansprakelijkheid de basis voor deze verzekering. Dat onderdeel is wettelijk verplicht. Voor de schade die door een Full Omnium autoverzekering wordt gedekt maakt het niet uit wie de schade heeft veroorzaakt. Dat betekent dat schade door anderen en schade die je eigen schuld is door de verzekering wordt vergoed. Voor deze meest uitgebreide Full Omnium verzekering moet een flink bedrag aan premie worden betaald.
De basisverzekeringen voor auto’s
In België moet je als deelnemer aan het verkeer met een gemotoriseerd vervoermiddel een verplichte verzekering voor bestuurlijke aansprakelijkheid hebben. Dat is een verzekering waarmee de schade aan derden wordt vergoed als jij een ongeval veroorzaakt. Schade aan derden heeft betrekking op medische kosten en materiële kosten. Als de inzittenden van een auto die door jou wordt aangereden lichamelijk letsel hebben, worden alle medische kosten vergoed. Als het ongeval leidt tot invaliditeit of arbeidsongeschiktheid wordt ook daarvoor een vergoeding betaald. Bij een verzekering voor bestuurlijke aansprakelijkheid wordt de schade aan je eigen auto of eigen lichamelijk letsel niet vergoed.
Aanvullende verzekeringen
Als autobezitter is de bestuurlijke aansprakelijkheid een garantie dat je niet opdraait voor de kosten van schade die je aan anderen toebrengt. Maar het is geen prettig idee dat je eigen schade niet is gedekt. Om dat te verzekeren zijn er allerlei aanvullende modules verkrijgbaar. Die worden vaak als compleet pakket aangeboden, zoals de Full Omnium autoverzekering. Als je niet zo’n compleet pakket wilt, kun je ook kiezen voor een Mini Omnium verzekering, of voor de BA verzekering met extra dekking van de bestuurdersverzekering, pechhulp of een verzekering voor rechtsbijstand.
Geen verplichting voor de Full Omnium autoverzekering
Het is als gemotoriseerde verkeersdeelnemer dus alleen verplicht om een BA verzekering te hebben. Alle aanvullende dekkingen in de Full Omnium autoverzekering zijn vrijwillig. Het is verwarrend dat elke verzekeraar zelf mag bepalen welke onderdelen deel uitmaken van een Full Omnium verzekering. Het is daarom verstandig om eerst voor jezelf op een rij te zetten welke onderdelen je allemaal wilt verzekeren. Daarna kun je op zoek gaan naar een verzekeraar met een Full Omnium autoverzekering die goed aansluit bij jouw wensen. Houd goed voor ogen dat een Full Omnium verzekering de enige verzekering is, die ook de schade dekt die wordt veroorzaakt aan je eigen auto als je zelf een ongeval veroorzaakt.
Welke schade wordt gedekt door de Full Omnium verzekering?
In principe ben je met een Full Omnium autoverzekering beschermd tegen elke soort schade die er maar kan ontstaan aan je auto. Dat is uiteraard de schade door een ongeval, maar ook schade als je tegen een overstekend dier aanrijdt en schade door extreme weersomstandigheden, zoals stormen en overstromingen, en schade door inbraak of diefstal. Natuurlijk zijn ook kleine schades, zoals een deuk, een kras op de lak, glasschade en dergelijke gedekt als je een Full Omnium verzekering hebt afgesloten. Een Full Omnium autoverzekering dekt echter ook schade die niet direct te maken heeft met de waarde van de auto, zoals persoonlijk letsel.
Een selectie van schades verzekeren
De Full Omnium autoverzekering is een totaalpakket waarmee alle mogelijke schades aan je auto gedekt zijn. De premie van een Full Omnium autoverzekering is echter erg hoog. Als je niet alle onderdelen van de Full Omnium verzekering even belangrijk vindt kun je ook zelf een dekkingspakket samenstellen. Je gaat uit van de verplichte BA verzekering en voegt aanvullende verzekeringen toe voor brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten, aanrijdingen met dieren en dekking van zelf veroorzaakte schade. Uit die lijst kies je alleen de aanvullende verzekeringen zie je belangrijk vindt. Je stelt dan als het ware een Full Omnium autoverzekering op maat samen.
Totaal verlies
Er zijn situaties waarbij je de auto helemaal kwijt raakt. Dat kan het geval zijn als je auto met succes wordt gestolen of als je een ernstig ongeluk krijgt. Ook als de auto in het water belandt zal hij total loss worden verklaard, wat inhoudt dat je de auto kwijt bent. Als er sprake is van total loss heet dat in verzekeringstermen totaal verlies. Bij totaal verlies zal de Full Omnium autoverzekering de waarde van de auto vergoeden, zodat je een andere auto kunt aanschaffen. Dat betreft de werkelijke waarde voorafgaand aan het ontstaan van de schade of een geschatte waarde.
Herstelbare schade
Als er door de één of andere oorzaak schade ontstaat die te repareren is heet dat in termen van de Full Omnium autoverzekering herstelbare schade. Je auto zal hiervoor naar een garage worden gebracht voor een inspectie. Als de schade kan worden hersteld zal vanuit de Full Omnium autoverzekering de factuur van het herstelbedrijf volledig worden vergoed. Als de herstelbare schade zo groot is dat het herstelbedrag de waarde van de auto overstijgt zal de Full Omnium autoverzekering de waarde van de auto aan jou als verzekerde uitkeren. De auto wordt dan niet gerepareerd.
Voor welke auto wordt de Full Omnium autoverzekering gebruikt?
Een Full Omnium verzekering heeft alleen zin als de auto een hoge waarde heeft. Aangeraden wordt om de Full Omnium autoverzekering af te sluiten voor nieuwe auto’s en auto’s met een leeftijd van maximaal 4 jaar. Als de auto ouder wordt daalt de waarde zodanig dat je beter een verzekering kunt nemen die niet de schade door vandalisme en eigen schuld dekt, want dat is één van de duurste onderdelen van de Full Omnium autoverzekering. De meeste eigenaren van een oudere auto kiezen daarom voor een Mini Omnium autoverzekering.
De franchise bij een Full Omnium verzekering
De franchise is het eigen risico, dus het bedrag dat je als verzekerde moet betalen als er sprake is van schade. De franchise heeft bij een Full Omnium autoverzekering uitsluitend betrekking op schades aan de eigen auto. Verzekeraars hanteren verschillende methoden om de hoogte van de franchise te bepalen. Sommigen werken met een vast bedrag en anderen met een percentage van de waarde van de auto. Een hogere franchise zorgt voor een lagere premie.