Een volledige omnium verzekering biedt de meeste dekking voor een auto en een gedeeltelijke omnium verzekering biedt zoveel dekking als de verzekerde zelf wil. Omnium verzekeringen worden in België voor vrijwel alle auto’s afgesloten die jonger zijn dan ongeveer 10 tot 15 jaar. De volledige omnium verzekering is afgestemd op auto’s die tot maximaal de helft van de nieuwwaarde hebben. De gedeeltelijke omnium verzekering is er voor oudere auto’s. Je kan die naar eigen inzicht samenstellen. Alleen de burgerlijke aansprakelijkheid is een wettelijk verplicht onderdeel. Deze verzekering staat ook wel bekend als de mini omnium verzekering of de kleine omnium verzekering.
Gedeeltelijke omnium verzekering als compleet pakket
De gedeeltelijke omnium verzekering wordt bij verzekeraars in allerlei pakketten aangeboden. De basis voor elk pakket is de burgerlijke aansprakelijkheid, aangevuld met enkele of een groot aantal extra dekkingen. Helaas heeft elke verzekeraar de vrijheid om aanvullende verzekeringen volgens eigen voorwaarden aan te bieden. Daardoor is het ontzettend lastig om de pakketten van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Pakketten die in eerste aanblik op elkaar lijken, kunnen toch sterk van elkaar verschillen op basis van de kleine lettertjes. Als je van plan bent om een gedeeltelijke omnium verzekering als pakket af te nemen moet je de juiste aanvullende verzekeringen goed bestuderen.
Gebruik de online simulatietool
Een goed hulpmiddel bij het kiezen van een pakket voor een gedeeltelijke omnium verzekering is de online simulatietool, die op de site van vrijwel elke verzekeraar te vinden is. In deze tool kun je precies zien welke dekkingen door de pakketten wordt geboden en wat de maandelijkse premie voor zo’n verzekering is. Als variabelen moet je in de simulator het gewicht en de leeftijd van je auto invullen. Sommige simulatietools hebben nog meer gegevens nodig. Houd in het achterhoofd dat de simulatietool niet altijd verzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar kan vergelijken.
Meer premie betekent meer dekking
Door te kiezen voor een gedeeltelijke omnium verzekering als compleet pakket betaal je meer premie dan voor een verzekering met uitsluitend burgerlijke aansprakelijkheid. Voor dat extra geld wordt je auto wel beter beschermd. Met een burgerlijke aansprakelijkheid is alleen de schadevergoeding geregeld die jij moet betalen als je een ongeval veroorzaakt. De aanvullende verzekeringen in een gedeeltelijke omnium verzekering vergoeden bijna alle schade aan je auto die ontstaat buiten jouw schuld om. Als je zelf een ongeval veroorzaakt wordt de schade aan je eigen auto niet vergoed. Ook als je lichamelijk letsel hebt zijn de medische kosten die moeten worden gemaakt voor herstel niet standaard gedekt.
Welke schades vallen onder de dekking van een gedeeltelijke omnium verzekering?
Schades waar je zelf niets aan kan doen zijn te verdelen in schades door natuurlijke oorzaken, schades door diefstal en inbraak, en schade door brand en glasbreuk. Daarmee zijn vrijwel alle veel voorkomende schades gedekt. Het enige wat niet door een gedeeltelijke omnium verzekering gedekt is, is schade door vandalisme en schade die je zelf hebt veroorzaakt. Maar stormschade, schade door zware regen of hagel, schade door een blikseminslag, schade door een aanrijding met een dier, en schade doordat je auto in een garage verbrandt wordt allemaal vergoed.
Lijst met uitsluitingen gedeeltelijke omnium verzekering
Bij de diverse aanvullende verzekeringen in de gedeeltelijke omnium verzekering zitten wel een aantal addertjes onder het gras. Die kun je vinden door de voorwaarden goed door te nemen. Let vooral goed op de lijst met uitsluitingen. Daar staan de uitzonderingen in die niet worden vergoed. Je zal de diefstal van je auto bijvoorbeeld niet vergoed krijgen als de auto niet was afgesloten of als de sleutels in het contact zaten. Bij brandschade worden soms de banden niet vergoed. Als er een aanrijding is geweest met een dier wordt de schade aan het interieur niet vergoed.
Zelf een gedeeltelijke omnium verzekering samenstellen
Ondanks de veelheid aan pakketten kan het zijn dat de gedeeltelijke omnium verzekering met de door jou gewenste dekking daar niet bij staat. Dat is geen probleem, want je kunt bij de meeste verzekeraars zelf een gedeeltelijke omnium verzekering samenstellen. Dat doe je door uit te gaan van een BA verzekering en daar zelf opties aan toe te voegen, Je hebt een vrije keus uit alle aanvullende verzekeringen van de betreffende verzekeraar. Door tegelijk de simulatietool te gebruiken heb je meteen inzicht in de hoogte van de premie. Op deze manier kun je een maatwerk verzekering voor jouw situatie samenstellen.
Samenvatting
Een gedeeltelijke omnium verzekering biedt alle mogelijkheden om een voor jou ideale verzekering af te sluiten. Je kunt gebruik maken van bestaande pakketten, maar ook zelf een pakket samenstellen. De simulatietool laat direct zien hoe hoog je premie is. Het wordt wel aanbevolen om van elke aanvullende verzekering de voorwaarden goed door te nemen, want soms ontbreken er voor de hand liggende dekkingen. Focus je niet op één verzekeraar, maar bekijk het aanbod van minimaal drie verzekeraars.