Effectenrekening vergelijken is nodig voordat je kunt beginnen met beleggen. Want als je wilt beleggen in effecten, zoals aandelen of obligaties, heb je een effectenrekening nodig. Er zijn veel online brokers en banken die een effectenrekeningen aanbieden, gebaseerd op de verschillende behoeften van beleggers. Net als bij een reguliere betaalrekening hebben effectenrekeningen diensten waarvoor betaald moeten worden. Omdat de kosten nogal uiteen kunnen lopen, is het slim eerst een gekozen effectenrekening te vergelijken met een aantal anderen. Hier lees je alles wat jij moet weten over effectenrekening vergelijken in België.
Tips voor effectenrekening vergelijken
Hier kun je met een paar muisklikken het Belgische effectenrekening aanbod vergelijken. Zeker als je nieuw bent met beleggen, is het handig om een gratis demo account aan te maken voordat je een keuze maakt. Een demo effectenrekening is meestal gratis beschikbaar. Als je na het testen tevreden bent, hoef je alleen nog maar de aanvraag voor het openen van de effectenrekening volgens de instructies van broker of bank uit te voeren. En dan kun je meteen aan de slag met beleggen.
- Vergelijk de verschillende diensten die jij nodig hebt om te beleggen.
- Kijk naar de kosten voor het beheer van de effectenrekening.
- Wordt er een flat fee of percentage per transactie gerekend?
Diensten effectenrekening vergelijken
Het aanbod van diensten verschilt aanzienlijk per broker. En welke diensten jij nodig hebt, hangt af van het soort belegger dat jij bent. Wie actief in aandelen wilt handelen, met name als het gaat om daghandel, heeft realtime koersen en complexere handelssoftware nodig. Een spaarder die alleen maandelijks aandelen in een beleggingsfonds wilt kopen, kan rondkomen met een eenvoudiger aanbod. De verschillende diensten hebben uiteraard ook invloed op de eventuele prijs van de effectenrekening. Het is daarom belangrijk om jouw behoeftes op een rijtje te zetten, want uiteindelijk is het nettorendement (winst min kosten) dat telt voor een belegger.
Prijs effectenrekening vergelijken
Stel dat twee beleggers een aandeel kopen en verkopen op dezelfde data en tegen dezelfde prijs, maar elk hun effectenrekening bij een andere bank houden. Ook al zou je denken dat beide beleggers dezelfde winst maken, is het niet zo. Het uiteindelijke netto rendement is anders. De kosten van het beheer van de effectenrekening en de kosten voor de transactie zijn namelijk verschillend per bank of broker. Afhankelijk van jouw behoefte, kan het voordeliger zijn om een effectenrekening te openen met lage of geen beheerkosten, maar hogere transactie kosten. Of juist andersom.
Transactiekosten effectenrekening vergelijken
Er is geen gratis handel, dat is duidelijk. Maar er zijn verschillende kostenmodellen voor het uitvoeren van transacties. De zogenaamde flat fees zijn ongetwijfeld de goedkoopste. Bij dit model betaalt de belegger een vaste prijs per transactie, ongeacht het volume. Veel banken en brokers berekenen de orderkosten echter als een percentage. De belegger betaalt een bepaald percentage, dat afhankelijk is van het volume van de transactie. Dit model kent minimum kosten en meestal ook maximumbedragen. Kijk goed naar de transactiekosten tijdens het effectenrekening vergelijken.