Een groene lening voor zonnepanelen nodig? Het kan! De overheid had tot in 2011 nog een interessante lening aan een zeer interessante rentevoet. Maar deze bestaat niet langer. Geen nood, vele banken bieden nu een groene lening aan voor wie een milieuvriendelijke aankoop doet, zoals het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp, … En dit aan een zeer interessante rentevoet! Wat zijn de voorwaarden en wat is de gemiddelde rente?
Wat is een groene lening?
De groene lening heeft nog héél wat andere namen. Zo zul je ook wel eens de namen ‘energielening‘ of ‘veiligheidslening‘ tegenkomen. Dit omdat deze lening voor héél wat zaken gebruikt kan worden.
Denk aan het installeren van zonnepanelen, maar evengoed voor het installeren van een thuisbatterij een laadpaal of zelf het brandveilig maken van je woning.
Of kies je beter voor een renovatielening?
Nee, want de groene lening is goedkoper dan een renovatielening of een persoonlijke lening. Zo steunen de banken onrechtstreeks ook het milieu. Omdat het je misschien ook overtuigd om een groene investering te doen.
Een belangrijke voorwaarde van een groene lening is ook dat deze voor 50% energiebesparend moet zijn (of de veiligheid van je woning moet verhogen).
Wat zijn de voordelen?

Naast dat je het bedrag niet in één keer moet betalen, brengt het uiteraard nog voordelen met zich mee.
- Met het geld dat je uitspaart aan elektriciteit kun je je groene lening afbetalen.
- Je woning zal veel meer waard zijn wanneer je deze wenst te verkopen of te verhuren.
- De planeet wordt zo toch weer wat groener dankzij jou! Dankjewel!
Wat zijn de kosten van een groene lening?
Bij een groene lening wort er geen dossierkast aangerekend. De enige kost die je dus hebt is de rente die je bovenop het kapitaal maandelijks moet terugbetalen aan de kreietverstrekker.
Hoe hoger het bedrag dat je leent, hoe hoger die rentevoet en de maandelijkse aflossing zal zijn.
Wil je iets minder afbetalen per maand, dan zijn er enkele opties:
- De looptijd verhogen, maar dan kan de rente misschien ook wat hoger liggen
- Meer eigen inbreng, zodat het te lenen bedrag lager ligt. Al raden we eerder aan zoveel mogelijk te lenen en je geld eerder te beleggen. Mede omdat de rentevoet voor een groene lening best laag ligt. Je financiële situatie moet dat wel toelaten natuurlijk. Bespreek dit vooraf zeker met je bank.
- Banken vergelijken: Veel mensen gaan standaard naar hun eigen bank en vergelijken geen andere banken. Zo kun je snel een pak geld verliezen. Wil je dus een groene lening voor zonnepanelen, vergelijk dan alle banken. Dat kan met onze Groene lening simulatie.
Hoeveel kan ik lenen voor zonnepanelen?

Meestal kun je tot € 50.000 lenen (en minstens € 500). Terugbetalen doe je veelal binnen maximaal 120 maanden. Houd er wel rekening mee dat sommige banken een hogere rente aanrekenen bij een langere looptijd.
De looptijd van de lening mag daarbovenop niet langer zijn dan de economische levensduur van je zonnepanelen.
Het mooie is dat je een deel van je lening kunt terugbetalen met het bedrag dat je voortaan aan elektriciteit zult uitsparen.
Bij wie kan ik zoal terecht voor een groene lening voor zonnepanelen?
Bij héél wat kredietverstrekkers, zoals de gekende banken: KBC, Fortis, Belfius, AXA, … Benieuwd naar hun tarieven voor een groene lening voor zonnepanelen?
Wij vergelijken voor jou de tarieven zodat je online een gratis offerte kunt opvragen bij de bank die jou het beste voorstel doet.