Belfius kondigt met trots de herlancering van de kasbon aan, een welkom alternatief voor spaarders in België, dat meldt De Tijd. Na een geleidelijke afname van populariteit in de voorbije decennia, markeert deze herintroductie een nieuw tijdperk voor het geliefde spaarinstrument. Met Belfius als pionier opent zich een kansrijk perspectief voor beleggers en spaarders.
Het vrijkomen van 22 miljard euro van de fiscaalvriendelijke staatsbon vormt een cruciale katalysator voor deze heropleving. Deze historische gebeurtenis creëert een gunstig klimaat voor de herintrede van de kasbon op de markt. Belfius is vastbesloten om ‘vastrentende producten zo breed mogelijk toegankelijk te maken’, aldus Olivier Goerens, Directeur Marketing & Sales Beleggingsproducten bij Belfius.
De kasbon, met looptijden variërend van één tot tien jaar, biedt spaarders een betrouwbaar en eenvoudig beleggingsinstrument. Met een minimale investering van slechts 250 euro kunnen klanten profiteren van een stabiele rente en de geruststellende bescherming van de depositogarantie tot 100.000 euro per persoon per bank.
Belfius zal op woensdag de details van de rentetarieven bekendmaken, waarbij Goerens reeds hintte op een ‘interessante’ aanbieding. De kasbons beloven een aantrekkelijk rendement te bieden, in lijn met vergelijkbare termijnrekeningen op de markt. Deze herlancering van de kasbon opent de deur naar een nieuw tijdperk van financiële stabiliteit en groei voor spaarders en investeerders.
Met Belfius als pionier in deze beweging, kunnen andere banken mogelijk volgen in het spoor van de kasbonheropleving. Hoewel de exacte timing van de herlanceringen nog niet is bevestigd door andere grote spelers zoals BNP Paribas Fortis, blijft de algemene trend optimistisch voor de toekomst van vastrentende producten in België.
Een kasbon is een schulderkenning uitgegeven door de bank, waarbij de bank zich verbindt om de belegger rente te betalen gedurende de volledige looptijd. Op de eindvervaldag moet de bank 100% van het belegde kapitaal terugbetalen. Onderworpen aan Belgisch recht, is het onderhevig aan de Belgische roerende voorheffing van 30% op de bruto interesten.
De risico’s van een kasbon zijn relatief laag, omdat het kapitaal doorgaans door de uitgevende bank wordt terugbetaald op de vooraf bepaalde vervaldatum. Er zijn echter nog steeds enkele risico’s verbonden aan kasbons. Een belangrijk risico is de mogelijkheid dat de uitgevende bank failliet gaat of niet in staat is om het geïnvesteerde kapitaal terug te betalen. In dergelijke gevallen loopt de belegger het risico zijn belegging te verliezen. Daarnaast is er een onderscheid tussen gewone kasbons en achtergestelde kasbons. Achtergestelde kasbons, die een hogere rente bieden, worden pas terugbetaald na alle andere schuldeisers in geval van insolventie van de bank, wat een hoger risico inhoudt voor beleggers. Het is belangrijk op te merken dat achtergestelde kasbons niet gedekt worden door het Belgische Garantiefonds, in tegenstelling tot gewone kasbons.