De meeste mensen die een kredietkaart aanvragen, doen dit bij hun eigen bank. Dat is handig, want zo heb je meer overzicht over je betaalrekeningen en wat je uit hebt gegeven aan je kredietkaart. Maar het is zeker niet verplicht. Ga je een kredietkaart bij een bank aanvragen, dan is vaak wel de voorwaarde dat je daar ook andere betaalproducten hebt en bij deze bank je maandelijkse inkomen ontvangt. Wil je niet voldoen aan deze eisen, dan kun je ook een kredietkaart aanvragen zonder bank. Zo zijn er bijvoorbeeld ook winkelketens en zelfstandige kredietverstrekkers die zo’n kredietkaart aanbieden.
Kiezen voor een kredietkaart
Een kredietkaart is in principe ook een soort lening. Want je leent het geld van een kredietverstrekker, door met de pas het bedrag af te rekenen. Het is dus een pas die je kunt vergelijken met een bankpas. Toch zijn er wel wat verschillen. Het belangrijkste verschil is dat je bij een bankpas direct het geld opneemt van je rekening en betaalt. Je geeft dus alleen geld uit dat je echt hebt. Bij een kredietkaart gaat het geld af van je krediet. Eens per maand moet je vervolgens je krediet terugbetalen. Meestal is dat ook inclusief rente. De meeste banken rekenen geen rente over je kredietkaart als je elke maand automatisch betaalt, of ervoor zorgt dat voor een bepaalde datum je krediet weer is aangevuld doordat je een betaling hebt gedaan via je eigen rekening. Je betaalt alleen een jaarlijkse vergoeding voor de kaart zelf.
Dit is meteen de reden waarom een kredietkaart van de bank vaker gekozen wordt. De rente is er namelijk lager. Maar als je geen kredietkaart aan wilt vragen bij je eigen bank of het niet ziet zitten om er klant te worden, kun je ook kiezen voor een kredietkaart zonder bank.
Kredietkaart zonder bank: de voordelen
Zie je het niet zitten om bij een bepaalde bank klant te worden? Dan kun je ook kiezen voor een kredietkaart zonder bank. Er zijn verschillende winkels en zelfstandige kredietverstrekkers zoals Amex die een kredietkaart verstrekken. De meeste winkels die kredietkaarten uitgeven, bieden je meestal ook acties of kortingen aan. Daarom kan een kredietkaart zonder bank zeker het overwegen waard zijn.
Kredietkaart zonder bank: de kosten
Maar het is van groot belang dat je voordat je de kredietkaart zonder bank af gaat sluiten, je eerst goed onderzoek doet naar de voorwaarden van de kredietverstrekker. Want zij mogen hun eigen voorwaarden en tarieven bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse bijdrage die oploopt van 0 tot 570 euro op jaarbasis. De prijs wordt meestal bepaald door de extra’s die je op je kredietkaart hebt. Daarnaast betaal je de jaarlijkse rentevoet. Dit tarief staat voor hoeveel rente je betaalt over meerdere maanden als je een krediet aanspreekt. Dit is vaak hetzelfde als het jaarlijkse kostenpercentage (JKP). Haal je geld uit een bankautomaat, dan betaal je vaak ook nog behandelingskosten als extra. En voor een gewone kredietkaart betaal je commissie als je de kaart buiten de Europese Unie gebruikt.
Waarom je een afwijzing kunt verwachten
Bij een kredietkaart aanvragen zonder bank is de kans op een afwijzing wel een stuk groter. Wanneer je kiest voor kredietkaart bij een bank, heeft de bank al de nodige gegevens om te bepalen of je het krediet wel met rente kunt terugbetalen. Meestal heb je bij een bank waar je de kredietkaart aanvraagt, ook verplicht een betaalrekening lopen. Deze betaalrekening wordt bij de aanvraag van een kredietkaart beoordeeld. Zo kan een eis van de bank zijn dat je minimaal een bepaald bedrag elke maand als inkomen ontvangt. Wanneer dit niet het geval is, voldoe je niet aan de voorwaarden en wordt de aanvraag afgewezen.
Dat geldt ook voor als je een kredietkaart zonder bank aanvraagt. De kredietverstrekker heeft nog helemaal geen informatie van jou. Daarom moet je meestal een aantal persoonlijke gegevens en een kopie van je paspoort of identiteitsbewijs inleveren. Verder zal de kredietverstrekker – net als de bank – willen beoordelen of je het krediet wel kunt dragen. Daarom heb je meestal een kopie van één of meerdere loonstroken nodig. Als je zelfstandig ondernemer bent, heb je meestal een uitdraai van je aangiftes over de afgelopen een of twee jaar nodig.
Verder zal de kredietverstrekker altijd eerst je gegevens controleren bij het CKP. Het CKP is een instantie die bijhoudt of je ook andere leningen hebt en of die altijd betaald zijn. Verder registreert het CKP ook betalingsachterstanden. Als blijkt dat je voldoende financiële draagkracht voor een kredietkaart zonder bank hebt, krijg je binnenkort je kredietkaart thuisgestuurd.
Maar er is ook een grote kans dat je wordt afgewezen. De reden voor een afwijzing kan per persoon verschillen. De meest gehoorde reden is dat je maandelijks te weinig inkomen hebt. Of omdat je zelfstandig ondernemer bent en daardoor geen bewijs hebt dat je inkomen voldoende vast is. Je kunt ook te jong zijn voor een kredietkaart of een negatieve notering hebben bij het CKP. Dit is de tweede reden die het vaakst voorkomt. Mensen met nog openstaande schulden, betalingsproblemen uit het verleden of zelfs wanbetaling worden altijd op de zwarte lijst van het CKP gezet. Je kunt dan vrijwel nergens een kredietkaart aanvragen. Bij de bank zal je worden afgewezen en dit geldt ook voor een kredietkaart zonder bank.
Een kredietkaart is een lening, wees verstandig
Het is belangrijk om verstandig om te gaan met je kredietkaart. Zeker als je kiest voor een kredietkaart zonder bank is het iets lastiger om overzicht te houden. Een kredietkaart is in feite wel een soort lening waar je dus ook rente over betaalt. Onthoud: een kredietkaart is zeker geen gratis geld. Je moet het geld altijd terugbetalen. Denk daarom van tevoren al na over hoe je het bedrag gaat terugbetalen als je je kredietkaart aanspreekt. Mocht je het gevoel hebben dat je de schuld niet kan betalen, gebruik dan geen kredietkaart.
Het is belangrijk dat je altijd eerlijk beoordeelt of je de kredietkaart wel kunt terugbetalen. Bekijk je financiën regelmatig nauwkeurig. En ten slotte: een kredietkaart neemt niet als je financiële zorgen weg. Je mag schulden dus niet betalen door nieuwe schulden te maken. Een kredietkaart brengt altijd extra kosten met zich mee.