Wie geld nodig heeft kan bij een van de kredietverstrekkers in België een privé lening aanvragen. Deze lening is speciaal bedoeld voor particulieren. Op deze manier is het mogelijk om privé geld te lenen als particulier. Afhankelijk van de wensen is het mogelijk aan de hand van een simulatie de beste privélening te vinden.
Er zijn verschillende soorten privéleningen. Zo bestaat er de persoonlijke lening, maar ook de autolening, renovatielening en de groene lening. Bij deze leningen horen verschillende voorwaarden.
Welke lening wenst u?
Klik door op de gewenste lening:
Soorten privélening
Om te beginnen bestaat er de persoonlijke lening. Dat is een lening zonder voorwerp. Dit betekent dat men geen bewijzen hoeft te overleggen waar de lening voor bedoeld is. Het maakt dus niet uit of de lening wordt ingezet voor bijvoorbeeld een zonnige vakantie, de aanschaf van een nieuwe koelkast of een nieuwe televisie. Het is niet toegestaan om de privélening te gebruiken voor illegale activiteiten of de aankoop van een huisdier.
Een persoonlijke lening kent geen bewijsplicht. Het is dus niet nodig om van tevoren aan te geven waar de lening voor bedoeld is.
Een ander soort privélening is een autolening, renovatielening of groene lening. Deze leningen zijn alleen verkrijgbaar wanneer er van tevoren bewijzen voor overlegd kunnen worden. Bij de aanschaf van een autolening moet bijvoorbeeld een bewijs worden ingediend dat de aankoop voor een nieuwe auto is. Dit kan door bijvoorbeeld de verkoopovereenkomst te laten zien. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld de groene lening.
Flexibele privélening
De privélening is flexibel voor iedereen. Het is wel belangrijk dat men meerderjarig is. Andere voorwaarden zijn er niet. Een privélening is uitsluitend voor particulieren en dus niet voor zakelijke aanvragers. Het is mogelijk om op verschillende manieren een privélening te vergelijken en af te sluiten. Over het algemeen gaat men daarvoor naar een lokaal kantoor, maar het is ook mogelijk een online simulatie uit te voeren.
Het is belangrijk er rekening mee te houden dat een persoonlijke lening in de regel duurder is dan de lening voor een auto of renovatie.
Bij het doen van een privélening simulatie moet men ten eerste een schatting maken van welke bedrag hij nodig heeft en wanneer hij de privélening terug wil betalen. In de meeste gevallen is het mogelijk om aan de hand van een simulatie al de lening aan te vragen. Bovendien is het vaak ook mogelijk om eerst telefonisch contact te hebben met de aanbieder die wordt aanbevolen door de simulatie. Het duurt vervolgens enkele werkdagen voordat men een reactie krijgt van de kredietverstrekker.
Kosten privélening
Geld lenen kost geld. Dat betekent dat een privélening nooit zonder kosten is. Wie een lening aangaat, zal in ieder geval de rente moeten betalen. Alle kredietverstrekkers rekenen zo’n rente. Deze rente is een beloning voor het risico dat de kredietverstrekker loopt met het uitlenen van geld. Dit is dus een soort compensatie. Eveneens betekent dit; hoe groter het risico, hoe hoger de rente. Ook de maandelijkse kosten kunnen daardoor hoger uitvallen.
Wie het rentepercentage wil inzien, moet kijken naar het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Alle leningen in België kunnen op een rij worden gezet door het JKP met elkaar te vergelijken.
Hoe hoog het JKP is, hangt niet alleen af van het risico dat de kredietverstrekker loopt. De rente wordt onder meer ook bepaald door de looptijd en het leenbedrag. Sommige banken kiezen bijvoorbeeld voor een hogere JKP als men de lening erg snel of te traag wil terugbetalen. Kijk daarom goed naar de verschillende situaties en maak daarom meerdere simulaties.
De looptijd van een privélening is doorgaans tenminste twaalf maanden en maximaal 240 maanden. Het leenbedrag varieert tussen 1250 en 100.000 euro.
Risico privélening
Er is ook nog een andere manier om rekening te houden met de ‘kosten’. De kosten zijn namelijk niet alleen uit te drukken in rentes, maar ook in risico’s. Wie een lening niet op tijd terugbetaalt, kan terechtkomen op een zwarte lijst. De Nationale Bank houdt deze zwarte lijst bij.
Kredietgevers moeten verplicht de lijst eerst raadplegen, voordat ze iemand een privélening verstrekken. Zelfs als de schuld uiteindelijk voldaan is, blijft de wanbetaler nog één jaar op de lijst staan. Als de schuld niet binnen een jaar is afbetaald, kan de naam zelfs tien jaar geregistreerd worden.
Er zijn ook nog andere risico’s. Bijvoorbeeld wanneer de kredietverstrekker de lening stopzet of het rentebedrag (JKP) verhoogt. Bij stopzetting van de lening moet de kredietnemer als nog de lening terugbetalen, plus extra kosten. Vaak zal de kredietverstrekker ook een soort borg vragen, die men dan dus niet meer terugkrijgt. Daarom is het belangrijk eerst goed de simulaties uit te voeren.
Voorbeeld
Door simulaties uit te voeren krijgt men een correct beeld van de totale kosten. Een rekenvoorbeeld: stel, het JKP is vastgesteld op 6,99 procent. Dit is een vaste jaarlijkse rente. De lening op afbetaling bedraagt 7300 euro en heeft een looptijd van 42 maanden. Dit betekent dat de kredietnemer 195,72 euro per maand moet betalen. Als we de rente erbij rekeningen, wordt de lening uiteindelijk 7300 euro, met een terugbetaalbedrag van 8220,24. Dit is vanwege de rente die erover betaald moet worden.
Houd er rekening mee dat het hier gaat om een vast jaarlijks kostenpercentage. Deze kan verschillen wanneer het kredietbedrag of de looptijd van het contract anders is. Een privélening als particulier is bovendien ook niet zonder meer akkoord. Wanneer men een lening na simulatie aanvraagt, wordt er een aanvraag ingediend. Daarna zal de kredietverstrekker de aanvraag beoordelen. Het is ook mogelijk dat de verstrekker de aanvraag afwijst. Ten slotte is het belangrijk rekening te houden met het feit dat geld lenen ook geld kost.