In België worden belastingen meestal terugbetaald nadat je belastingaangifte is verwerkt en goedgekeurd door de belastingdienst. De exacte timing kan variëren, maar over het algemeen gebeurt dit binnen enkele maanden na het indienen van je aangifte. Voor mensen die hun aangifte elektronisch indienen, gebeurt de terugbetaling vaak sneller dan voor degenen die dat op papier doen. Het is ook mogelijk dat er vertragingen optreden als er aanvullende controles nodig zijn of als er fouten worden gevonden in de aangifte.
Als je specifieke informatie wilt over jouw situatie, kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de Belgische belastingdienst.
Wanneer krijg ik mijn belastingen terugbetaald?
Het tijdstip waarop je je belastingteruggave ontvangt, hangt af van wanneer je je aanslagbiljet hebt ontvangen:
1. Aanslagbiljet nog niet ontvangen
Als je je aanslagbiljet nog niet hebt ontvangen, kun je ook nog niet verwachten dat je terugbetaling plaatsvindt. De belastingdienst kan pas terugbetalen nadat je aangifte of voorstel van vereenvoudigde aangifte is verwerkt tot een aanslagbiljet. Dit kan duren tot 30 juni 2024 voor inkomsten van 2022. De terugbetaling vindt dan plaats twee maanden later, op 31 augustus 2024.
2. Aanslagbiljet al ontvangen
Als je je aanslagbiljet al hebt ontvangen, staat daarop de datum vermeld waarop de terugbetaling zal plaatsvinden. Hier zijn de datums waarop de terugbetalingen doorgaans plaatsvinden, op basis van het moment van ontvangst van het aanslagbiljet:
Maand | Terugbetalingsdatum |
---|---|
Augustus | Dinsdag 31.10.2023 |
September | Donderdag 30.11.2023 |
Oktober | Vrijdag 29.12.2023 |
November | Woensdag 31.01.2024 |
December | Donderdag 29.02.2024 |
Januari | Vrijdag 29.03.2024 |
Februari | Dinsdag 30.04.2024 |
Maart | Vrijdag 31.05.2024 |
April | Vrijdag 28.06.2024 |
Mei | Woensdag 31.07.2024 |
Juni | Vrijdag 30.08.2024 |
Juli | Maandag 30.09.2024 |
Dit zijn de datums waarop de terugbetalingen gewoonlijk plaatsvinden, maar houd er rekening mee dat het enkele dagen kan duren voordat het bedrag daadwerkelijk op je rekening staat. Dit komt door de verwerkingstijd van de banken.
Hoe wet ik of ik belastingen terugkrijg of moet betalen?
Als je wilt weten of je belasting terugkrijgt of moet betalen voordat je je aanslagbiljet ontvangt, zijn er een paar manieren om dit te achterhalen:
- Tax-on-web: Als je Tax-on-web hebt gebruikt om je belastingaangifte in te dienen, kun je vaak direct na het indienen een schatting krijgen van het bedrag dat je mogelijk moet betalen of terugkrijgt. Dit geeft je een voorlopig inzicht in je fiscale situatie.
- Voorstel tot vereenvoudigde belastingaangifte: Als je een voorstel tot vereenvoudigde belastingaangifte van de FOD Financiën hebt ontvangen, staat daarop meestal vermeld of je belasting moet betalen of een terugbetaling kunt verwachten.
- Tax-Calc: De FOD Financiën biedt de tool Tax-Calc aan, waarmee je anoniem informatie kunt opvragen over je fiscale situatie. Hiermee kun je een schatting krijgen van het bedrag dat je mogelijk moet bijbetalen of terugkrijgt.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat het definitieve bedrag dat je moet bijbetalen of terugkrijgt alleen te vinden is op je aanslagbiljet. Deze wordt per post of elektronisch verstuurd door de belastingdienst.
Waarom kreeg ik mijn belastingen niet op tijd terug?
Er zijn meerdere mogelijkheden zijn waarom je belastingteruggave niet op tijd is verwerkt.
Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:
- Verkeerd rekeningnummer: Het kan zijn dat je een verkeerd rekeningnummer hebt doorgegeven aan de belastingdienst, of dat er fouten zijn opgetreden bij het invoeren van het rekeningnummer, waardoor de terugbetaling niet correct kon worden verwerkt.
- Ontbrekende informatie: Soms heeft de belastingdienst aanvullende informatie nodig om de belasting tijdig terug te betalen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je erfgenaam bent van een overleden persoon die recht had op een belastingteruggave, of als de terugbetaling een onverdeeldheid betreft tussen verschillende personen.
- Schulden bij andere overheden: Als je nog schulden hebt bij andere overheidsinstanties, kan de belastingteruggave geheel of gedeeltelijk worden ingehouden om deze schulden af te lossen.
- Verzet van derden: Het is mogelijk dat iemand bezwaar maakt tegen de terugbetaling van je belastingen, bijvoorbeeld als je hebt ingestemd met de overdracht van je belastingen of als een schuldeiser beslag legt op je belastingen.
Je kunt het beste rechtstreeks contact opnemen met de belastingdienst voor meer informatie en assistentie.
Hoe worden mijn belastingen terugbetaald?
Hier is meer informatie over hoe je belastingen worden terugbetaald:
- Terugbetaling via bankoverschrijving: Als de belastingdienst je bankrekeningnummer kent, zal de terugbetaling plaatsvinden via een bankoverschrijving naar dat rekeningnummer. Dit wordt vermeld op je aanslagbiljet.
- Terugbetaling via postassignatie: Als de belastingdienst je rekeningnummer niet kent, zal de terugbetaling plaatsvinden via een postassignatie. Dit betekent dat je een cheque zult ontvangen via de post. Het is belangrijk op te merken dat er enkele nadelen zijn aan een terugbetaling via postassignatie:
- Je moet naar het postkantoor om de cheque te innen.
- Bedragen onder de 50 euro kunnen niet worden terugbetaald via postassignatie, zoals vastgesteld in artikel 304/1 van het Wetboek van de Inkomstenbelasting 1992.
Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk je rekeningnummer door te geven aan de belastingdienst als ze dit nog niet hebben, om ervoor te zorgen dat de terugbetaling vlot en zonder complicaties verloopt.
Op welke rekening stort de belastingdienst de terugbetaling?
De belastingdienst stort de terugbetaling op het bankrekeningnummer dat zij hebben geregistreerd en waarover zij beschikken. Dit rekeningnummer wordt vermeld op je aanslagbiljet.
Als je een gezamenlijke aangifte doet met je partner en jullie geven hetzelfde bankrekeningnummer door, zal de terugbetaling op dat rekeningnummer plaatsvinden.
Als jullie elk een ander nummer opgeven, zal de fiscus de terugbetaling storten op het rekeningnummer dat het laatst aan hen is doorgegeven in de periode van tien dagen voor het opsturen van het aanslagbiljet tot de tiende dag van de maand van de terugbetaling.
Hoe zorg je ervoor dat de terugbetaling vlekkeloos verloopt?
Om ervoor te zorgen dat de terugbetaling vlekkeloos verloopt, volg je deze stappen:
- Controleer je aanslagbiljet: Bekijk je aanslagbiljet zorgvuldig om de datum van de terugbetaling en het bankrekeningnummer waarop de terugbetaling zal plaatsvinden te vinden.
- Controleer je bankgegevens: Ga naar de website van MyMinfin of kijk op je voorstel van vereenvoudigde aangifte om te controleren of de belastingdienst beschikt over het juiste bankrekeningnummer.
- Wijziging van bankgegevens: Als je bankgegevens incorrect zijn of als je een nieuw rekeningnummer hebt, wijzig dit dan zo snel mogelijk via MyMinfin of met het daarvoor bestemde formulier.
- Deadline voor wijzigingen: Zorg ervoor dat je eventuele wijzigingen aan je bankgegevens doorgeeft vóór de deadline die op je aanslagbiljet staat vermeld, meestal de 5e dag van de maand van de terugbetaling.
- Alternatieve wijzigingsmethoden: Als je geen toegang hebt tot MyMinfin, kun je wijzigingen ook per post doorgeven met het formulier dat bij je aanslagbiljet is gevoegd.
- Volg de instructies: Volg de instructies op je aanslagbiljet nauwkeurig op om ervoor te zorgen dat de wijzigingen correct worden verwerkt.
Door deze stappen te volgen en ervoor te zorgen dat je de juiste informatie tijdig doorgeeft aan de belastingdienst, kun je ervoor zorgen dat de terugbetaling vlekkeloos verloopt en op tijd op je bankrekening wordt gestort.
Heb je sneller geld nodig?
Overweeg dan of een persoonlijke lening een optie is voor je.
Veelgestelde vragen over de belastingsteruggave
Nee, je kan je belasting niet vlugger terugkrijgen dan gepland.
Als je schulden hebt bij de overheid op het moment van belastingteruggave, ontvang je mogelijk niet het volledige bedrag of zelfs niets. De belastingdienst kan een deel of alle teruggave inhouden om je schulden af te lossen. Ze zullen je hierover informeren via een brief. Het bedrag wordt gebruikt om je openstaande schulden bij de overheid te vereffenen, dus verwacht mogelijk niet het volledige bedrag.
Je hebt tot de 5e dag van de maand waarin je belastingteruggave zal worden uitbetaald om je rekeningnummer aan te passen nadat je je aanslagbiljet hebt ontvangen. Als je ervoor kiest om de wijziging per post door te sturen, moet dit vóór de 20e van de maand voorafgaand aan je teruggave gebeuren. De uiterste datum staat ook vermeld op je aanslagbiljet.