Particulieren kunnen een persoonlijke lening afsluiten, maar ondernemers kunnen een soortgelijke lening aanvragen. Dit is de zakelijke bedrijfslening. Met zakelijke bedrijfsleningen is het mogelijk om bij een kredietverstrekker te vragen om financiële middelen te voorzien voor je onderneming.
Een zakelijke bedrijfslening lijkt sterk op de lening op afbetaling voor particulieren. Een kredietgever leent de kredietnemer een bepaald bedrag. In dit geval is de kredietnemer de ondernemer. Het bedrijf betaalt dan vervolgens de lening binnen een looptijd weer terug.
Zakelijke bedrijfsleningen vergelijken
Hoe lang een zakelijke bedrijfslening loopt, is afhankelijk van de gekozen looptijd. Bovendien worden ook het terug te betalen bedrag en rentes in een contract vastgelegd. Zo kan er dus nooit een misverstand ontstaan en is voor iedereen helder wat de afspraken zijn.
Bij een gewone particuliere persoonlijke lening kunnen de tarieven veranderen, terwijl de lening nog loopt. Net als bij de persoonlijke lening is dit ook bij een zakelijke bedrijfslening het geval. Een kredietgever kan de rente verder opvoeren als de kredietnemer bijvoorbeeld er langer over wil doen om het krediet terug te betalen. Een ondernemer kan er dus voor kiezen om verschillende simulaties te maken betreffende zakelijke bedrijfsleningen. Op die manier is te bepalen hoeveel er maandelijks moet worden terugbetaald en tegen welk rentepercentage. Zo kunnen nare verrassingen voorkomen worden.
Online simulatie
Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden van zakelijke bedrijfsleningen, raden we het uitvoeren van een online simulatie aan. Deze online simulatie biedt ondernemers de mogelijkheid om goed van tevoren inzicht te krijgen van eventuele leenbedragen en bijhorende rentes.
Bankkrediet en kaskrediet
Ten eerste kan een bestaande of startende ondernemer een zakelijke bedrijfslening via een bank krijgen. Dit is het zogenaamde bankkrediet. Dankzij een bankkrediet is het mogelijk om de rente die erover betaald moet worden, af te trekken van de belasting. Kredietverstrekkers kunnen vragen om een bepaalde borg wanneer deze een bedrijfslening verstrekt.
Op die manier kan de bank voorkomen worden dat de bank het geld kwijt raakt, als de ondernemer toch failliet gaat. Bankkredieten zijn er in verschillende soorten en maten. Een kaskrediet kan bijvoorbeeld van toepassing zijn voor bedrijven die een paar aankopen willen doen, maar daar niet voldoende kapitaal voor hebben. Een kaskrediet voor bedrijven kan gezien worden als een geldreserve voor particulieren. De banken kunnen ook geld uitlenen aan de hand van een zogenaamd investeringskrediet.
Bij een investeringskrediet gaat het vaak om grotere bedragen met een langere looptijd. De looptijd kan per zakelijke lening verschillen. Doorgaans is de looptijd van een zakelijke lening afhankelijk van het geleende bedrag, maar ook van hoe lang het aangekochte goed doorgaans meegaat. Ofwel: de levensduur van hetgeen dat gekocht is.
Traditionele bankfinanciering
Krediet op afbetaling is de meest eenvoudige vorm van een zakelijke bedrijfslening. Daarom zullen de meeste zelfstandige ondernemers en kleinere bedrijven voor een dergelijke lening kiezen. Deze is ook zeer geschikt voor ondernemers die een klein bedrag voor een korte tijd willen lenen. Net als het geval is bij het afsluiten van een persoonlijke lening, raden we aan om eerst een aantal simulaties uit te voeren, voordat men een zakelijke bedrijfslening af gaat sluiten.
Aanbieders vergelijken
Probeer daarom zoveel mogelijk aanbieders met elkaar te vergelijken. Vul de gegevens en de omstandigheden in de online simulatie in. Er verschijnen dan een aantal aanbieders met de door hen beschikbaar gestelde kredieten op afbetaling. Op die manier wordt meteen duidelijk welke mogelijkheden er zijn tegen welke rentes en looptijden. Simuleer verschillende omstandigheden; op die manier wordt duidelijk wat er allemaal mogelijk is.
Onthoud wel dat het lenen van geld altijd geld kost. Dit is bij persoonlijke leningen zo, maar ook bij zakelijke bedrijfsleningen. Er moet dus altijd rente worden betaald en geleend geld moet altijd worden terugbetaald.
Ga dus zeker even ten rade bij je boekhouder wat haalbaar is. En stel bij voorkeur een financieel plan op waarbij je berekend welke jaaromzet of groei je moet behalen om de lening terug te betalen binnen de gewenste termijn.