Wie op zoek gaat naar een lening, moet rekening houden met de te betalen rente over de lening. De rentes kunnen per aanbieder onderling enorm veel verschillen, dus is het raadzaam om de rentes met elkaar te vergelijken. Maar hoe doe jet dat?
Verder hangt de hoogte van de rente ook af van het gekozen soort leningen. In de regel zijn persoonlijke leningen vaak een stuk duurder op gebied van rente dan leningen met een speciaal doel, zoals bijvoorbeeld het isoleren van een woning.
Rente vergelijken
Bij het rente vergelijken is het belangrijk om de verschillende leningen met elkaar te vergelijken. Het is goed mogelijk dat de persoonlijke lening een stuk duurder uitvalt dan de andere leningen. Dat heeft ook te maken met bewijzen. Bij een persoonlijke lening maakt het niet uit waar het geld aan besteed wordt. Of dat aan de aanschaf van een nieuwe televisie of koelkast is, de bank zal niet vragen naar het doel.
Bij andere rentes is dat wel de bedoeling. Bij een lening voor een speciaal doel – zoals bijvoorbeeld het isoleren van de woning – wordt gevraagd om bewijzen te overleggen. De rentes zijn bij dit soort speciale leningen vaak een stuk lager. Bij het vergelijken van de rente is het ook raadzaam goed naar de voorwaarden te kijken.
Persoonlijke lening vergelijken
De persoonlijke lening is een snelle lening voor iedereen die op korte termijn extra geld nodig heeft. Vaak wordt een persoonlijke lening afgesloten voor de aanschaf van bijvoorbeeld een koelkast of televisie, of om een verre reis mee te financieren. Men hoeft niet te bewijzen waar hij het geld voor nodig heeft.
Bij deze kleinere leningen komen vaak wel hogere kosten kijken. Want de rente kan behoorlijk oplopen. Bij een kleine lening van 500 euro kan bijvoorbeeld al 18 procent rente worden berekend. Het is niet bij iedere bank mogelijk om een persoonlijke lening van 500 euro af te sluiten. Sommige aanbieders bieden dit pas aan vanaf 1200 euro, terwijl de rente wel op 18 procent blijft.
Leningen met een speciaal doel vergelijken
Wie op zoek is naar een lening voor een speciaal doel, krijgt meestal te maken met lagere rentes. Een persoonlijke lening heeft een rente van maximaal 18,5 procent. Bij een renovatielening of een lening voor een auto of fiets is de rente vaak een stuk minder hoog.
Bij een renovatielening of een lening voor een auto of fiets hoort een bewijslast. Dat betekent dat de aanvrager met bewijzen aan de kredietverstrekker moet komen met waar hij het geld aan wil gaan besteden. Deze bewijzen kunnen bijvoorbeeld offertes zijn. De renovatielening is bijvoorbeeld speciaal bedoeld voor het laten renoveren van een woning. Deze leningen zijn een stuk goedkoper en bieden ook betere voorwaarden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de aanvrager er langer over mag doen om de lening met rente terug te betalen.
Een ander voorbeeld is de hypothecaire lening. Deze hypothecaire lening kent een rente die per aanbieder kan verschillen. De rente staat ook lang niet altijd bij voorbaat al vast. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om korting op de rente te krijgen, wanneer men extra producten bij de verstrekker afsluit. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van een hypothecaire lening met een brandverzekering en een opstalverzekering. De verstrekker is in zo’n geval weleens bereid om het rentepercentage omlaag te brengen.
Kijk naar de voorwaarden
Alvorens een lening af te sluiten, is het belangrijk de rentes van de verschillende aanbieders goed op een rijtje te zetten. Houd ook rekening met de voorwaarden van de lening. Die kunnen per aanbieder verschillen.
Hoe moet je rente interpreteren?
Laat het me je even uitleggen aan de hand van een voorbeeld.
Stel het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) ligt op 6,99 procent. De lening bedraagt 7.300 euro en moet binnen 42 maanden worden terugbetaald. Men betaalt dan 195,72 euro per maand terug. Het totale bedrag wordt dan 8220,24 euro, omdat daarover ook nog rente berekend is.
Het jaarlijkse kostenpercentage verschilt per kredietbedrag en per looptijd. Daarom is het belangrijk de leningen met elkaar te vergelijken.