Sinds begin deze maand zijn er opnieuw héél wat wijzigingen. Hier enkele van de belangrijkste!
Sociaal Internettarief voor Lage Inkomens
Vanaf maart 2024 kunnen meer dan een half miljoen Belgen met een laag inkomen profiteren van een sociaal internettarief, waarmee ze voor maximaal 19 euro per maand kunnen surfen op het internet. Dit nieuwe initiatief vervangt het bestaande sociaal telecomtarief, dat volgens minister Petra De Sutter zijn doel voorbij schoot omdat de doelgroep zelf stappen moest ondernemen om ervan te profiteren.
Het nieuwe sociaal internetabonnement wordt automatisch aangeboden aan de doelgroep, inclusief een bundeloptie voor gsm, televisie of vaste telefonie voor maximaal 40 euro.
Gewijzigde Rijopleiding
Op 1 maart gaat ook de gewijzigde rijopleiding van start. Kandidaat-bestuurders die met een voorlopig rijbewijs met begeleider starten, moeten nu verplicht een vormingsmoment volgen. Bovendien wordt de minimale oefenperiode verlengd van drie naar vijf maanden. Deze maatregelen worden ingevoerd om de verkeersveiligheid te verbeteren, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
Deelnemers aan het vormingsmoment, dat zowel digitaal als ter plaatse kan plaatsvinden, betalen een bedrag van 20 euro en krijgen een certificaat dat tien jaar geldig is en wordt geregistreerd in de databank van de Vlaamse overheid. Begeleiders van kandidaat-bestuurders met een M36 voorlopig rijbewijs moeten het vormingsmoment vijf maanden voor het praktijkexamen volgen.
Deze wijzigingen in de rijopleiding zijn bedoeld om de kwaliteit van de bestuurders op de weg te verbeteren en de verkeersveiligheid te verhogen.
Andere wijzigingen
Naast deze financiële veranderingen treden er op 1 maart ook andere wijzigingen op, zoals aanpassingen in de openingsuren van loketten in treinstations en de uitbreiding van de bereikbaarheid van de Stop it Now! hulplijn, die zich richt op het voorkomen van seksueel kindermisbruik en het bieden van ondersteuning aan mensen met zorgen over hun eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen toe.