Een alarmsysteem is in Vlaanderen zeker geen overbodige luxe. In het jaar 2019 werden er bijna 20.000 woninginbraken geregistreerd. Daarmee is inbraak nog steeds een veel voorkomend probleem. Een goede reden dus om te kiezen voor de aanschaf van een goed alarmsysteem. Dankzij de groene lening of de veiligheidslening is een alarmsysteem nu voor iedereen toegankelijk.
Welke opties om te lenen voor een alarmsysteem heb ik?
Een goed alarmsysteem kan best wat kosten. Gemiddeld kost een goed alarmsysteem bijna 800 euro, inclusief installatie. Er zijn verschillende soorten systemen: bedraad, draadloos of hybride. Deze alarmsystemen hebben weer verschillende uitbreidingen en mogelijkheden, waardoor de prijzen toch kunnen oplopen.
De meeste groene leningen of veiligheidsleningen beginnen bij een bedrag van ongeveer 1500 euro. In principe heb je verschillende opties om te lenen. Zo ook de persoonlijke lening. Maar het is slimmer om te kiezen voor de veiligheidslening, want deze heeft een veel lagere rente.
Waarom kan ik beter kiezen voor een groene lening?
Een aantal maatregelen om en rondom het huis zijn aangeduid als zogenaamde ‘groene maatregel’. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de aanleg van domotica of een alarmsysteem. De banken willen mensen graag motiveren om een dergelijk systeem in huis te nemen, want op die manier wordt de woning meer waard en is de kans op schade een stuk minder groot. Daarom hebben sommige aanbieders ervoor gekozen de installatie van een alarmsysteem op te nemen in de zogenaamde groene lening.
Een veiligheidslening is een vorm van de groene lening. Deze groene lening heeft een veel lagere rente. Je moet om deze reden wel een factuur of investeringsbewijs voor kunnen leggen. De bank of verstrekker wil namelijk zeker weten dat het geleende bedrag hieraan wordt besteed.
Waarom krijg je een goedkope groene lening/veiligheidslening voor alarmsystemen?
Waarom bank je graag een lager tarief geven voor een inbraakwerend systeem zoals een alarmsysteem? Simpel! Omdat de kosten die ze hebben aan inbraken enorm hoog zijn. Iedereen met een brandverzekering is automatisch gedekt voor inbraak. Dus als men bij jou thuis inbreekt, dan heeft jouw verzekering daar enorm veel kosten aan.
Investeer je in een alarmsysteem, dan verdient de bank geld aan de lening die je aangaat, maar evengoed ook aan de brandverzekering die je aangegaan bent. En dankzij een alarmsysteem is de kans op diefstal veel minder, dus verdient men eigenlijk dubbel aan je. En om die reden kun je de investering in een alarmsysteem héél goedkoop lenen via een groene lening in plaats van via de duurdere renovatielening.
Een alarmsysteem verhoogt de waarde van de woning. Daarom hebben sommige aanbieders besloten de groene lening uit te breiden met een alarmsysteem. Het is ook mogelijk om meerdere maatregelen tegelijk te nemen en hiervoor een veiligheidslening of groene lening aan te vragen.
Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van alarmsystemen in combinaties met camera’s en toegangsbeveiliging van ramen, deuren of koepels. De aanschaf van enkel een alarmsysteem is vaak niet erg kostbaar, maar door de toevoeging van meerdere camera’s of andere beveiliging kan dit toch in de papieren lopen.
Is een veiligheidslening hetzelfde als een groene lening?
Er zijn verschillende namen aan een lening voor een beveiligingssysteem gegeven. Zo wordt de groene lening ook wel ecolening genoemd. En in het geval van de aanschaf van een alarmsysteem of andere maatregelen om het huis goed te beveiligen spreken we van een zogenaamde veiligheidslening.
Er zijn in de praktijk niet echt leningen die speciaal zijn toegespitst op een bepaald onderwerp. De aanbieders kiezen er meestal voor om verschillende termen te gebruiken, zodat het voor de consument duidelijk is dat hij geld kan lenen voor hetgeen wat hij zoekt.
Moet ik kiezen voor een groene lening?
Banken en andere aanbieders willen mensen dus aansporen om een alarmsysteem thuis te installeren. Op die manier kan het aantal inbraken worden teruggedrongen. Daarom bieden veel aanbieders een veiligheidslening met aantrekkelijke voorwaarden aan. Het doen van een online simulatie en een bijhorende aanvraag kan al vanachter de computer. Het is dus niet meer nodig hiervoor naar een verzekeringskantoor te gaan.
Bovendien kent de veiligheidslening een voordelige rentevoet en staat deze rente vast. Op die manier weet je altijd waar je aan toe bent. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om een extra premie of subsidie aan te vragen. Op die manier kun je met deze subsidies de veiligheidslening nog gemakkelijker en sneller terugbetalen. Met een goed alarmsysteem heb je uiteindelijk een veilige woning.
Kan ik beter lenen of spaargeld investeren?
Als je het geld voor de investering in veiligheidsmaatregelen hebt liggen, kun je er ook voor kiezen om het spaargeld hieraan te spenderen. Maar de meeste mensen kiezen toch voor een veiligheidslening. Daar is een goede reden voor; bij de aanschaf met spaargeld betaal je meteen het volledige bedrag voor de aanschaf en installatie van de apparatuur. Dat terwijl je bij een lening dit in stukjes en beetjes terugbetaalt. Op die manier heb je te maken met een lagere rente, maar ook met lagere maandlasten.
Het is dus prima het overwegen waard om toch te kiezen voor een zogenaamde veiligheidslening. Deze veiligheidslening heeft een veel lagere rente en maakt het bovendien mogelijk online zo’n lening aan te vragen tot wel 50.000 euro.
Maar let op: je moet wel kunnen bewijzen dat je de lening gaat investeren in de aanleg van een veiligheidssysteem. Je hebt daarom een bewijslast aan de bank. Je moet aan de bank bewijzen dat 50 tot 75 procent van de totale lening (afhankelijk van de aanbieder) wordt geïnvesteerd in deze maatregelen. Factuurbewijs is dus steeds opnieuw vereist. Daarvoor in ruil krijg je wel een lagere rente en betere aflossingstermijnen. Het kan dus zeker lonen om geld te lenen voor een alarmsysteem via een groene lening/veiligheidslening.