Er zijn maar weinig Belgen die genoeg spaargeld hebben om zelfstandig bouwgrond te kunnen kopen. Geld lenen voor bouwgrond is dan een absolute must. Immers, niet iedereen heeft rijke ouders of grootouders die bij kunnen springen. Gelukkig zijn er voldoende banken in België bereid om de bouwgrond te financieren tegen een bepaalde rente en maandelijkse aflossing.
Hoe werkt een lening voor bouwgrond?
De kans is groot dat je als je bouwgrond op het oog hebt, je de kosten daarvan niet zelf kunt dragen. Bouwgrond wordt gezien als vastgoed en is voor de meeste mensen niet zonder lening te betalen. Om deze reden zijn er banken in België die het mogelijk maken om een lening voor bouwgrond af te sluiten. Daarvoor is het vaak wel nodig om meerdere offertes op te vragen. Dat kan door online een simulatie te doen. Op die manier vind je de beste hypotheken tegen de voordeligste tarieven.
Bij een lening voor bouwgrond heb je over het algemeen een hypotheek nodig. Deze is speciaal bedoeld om vastgoed mee te kunnen kopen. Een hypotheek afsluiten kan tegenwoordig ook online, maar daarvoor heb je wel uitgebreid contact met de bank nodig. Houd bij het vergelijken van hypotheken rekening met onder meer de rentevoet. Die is bij een hypothecaire lening vaak een stuk hoger. De maandelijkse aflossing kan behoorlijk drukken op het maandbudget.
Bij een persoonlijke lening is de maximale looptijd altijd tien jaar. Dat is bij een hypothecaire lening anders. De looptijd is dan maximaal 30 jaar. Dat heeft er onder meer mee te maken dat je veel meer kunt lenen. Maar je dient wel rekening te houden met de nadelige gevolgen van een hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je verplicht een schuldsaldoverzekering af moet sluiten.
Moet ik een hypothecaire lening afsluiten?
Wil je bouwgrond kopen en ben je niet vermogend genoeg om zelf het geld op te hoesten? Dan behoor je tot de meerderheid van de Belgische inwoners. De meeste mensen nemen hiervoor een hypotheek. Het is alleen soms mogelijk om met andere leningen bouwgrond te kopen. Bouwgrond wordt over het algemeen gezien als vastgoed en daarvoor heb je een hypotheek nodig. Je moet namelijk ook een flink aantal zaken officieel vast laten leggen bij bijvoorbeeld de notaris. Dit kan zomaar tienduizenden euro’s kosten. Een hypothecaire lening heb je dus zeker nodig.
Een lening op afbetaling is alleen mogelijk voor alleen de aankoop van de grond. Je hebt dan geen notaris nodig en hebt een snellere administratie met minder kosten. Maar dit heeft wel een fors nadeel; door de beperkte looptijd van maximaal vijf jaar is de maandelijkse aflossing behoorlijk hoog. Dit is de reden waarom de meeste mensen toch voor een hypothecaire lening kiezen.
Wat zijn de voor- en nadelen van geld lenen voor bouwgrond?
Het afsluiten van een lening voor bouwgrond heeft verschillende voor- en nadelen. We gaan ervan uit dat je kiest voor een hypothecaire lening. Deze heeft doorgaans een looptijd van 30 jaar. Deze lening is speciaal bedoeld voor de aankoop van ‘enkel grond’ of bijvoorbeeld een koopwoning of uitgebreide verbouwing. Daardoor kun je veel meer lenen dan het geval is bij een persoonlijke lening. Voordeel is ook de looptijd; doordat je 30 jaar de tijd hebt om af te lossen, is de maandelijkse aflossing meestal een pak lager.
Maar anderzijds heeft een hypothecaire lening ook nadelen. Zo heb je een hypothecaire waarborg nodig. Dit is meestal je woning als onderpand voor de bank. Zulke registraties moeten geregeld worden bij de notaris, waardoor je al snel op 10.000 euro extra kunt rekenen. Maar er zijn wel verschillende manieren van betaling mogelijk. Toch kiezen de meeste mensen voor een maandelijkse afbetaling. Neem je een hypothecaire lening voor enkel bouwgrond? Dan heb je geen recht op belastingaftrek. Daarnaast krijg je te maken met een behoorlijk pakket aan kosten als je een lening voor bouwgrond af gaat sluiten.
Wat zijn de kosten van lenen voor bouwgrond?
Wanneer je een lening afsluit voor de aanschaf van bouwgrond, krijg je te maken met een aantal kosten. Bij het aanvragen van een hypothecaire lening kun je meestal deze kosten alvast meefinancieren in de hypotheek. Daardoor wordt het te lenen bedrag wel een pak hoger, maar heb je geen problemen met de kosten te financieren.
Want er komen nogal wat kosten kijken bij het lenen voor bouwgrond. Ten eerste is het gebruikelijk dat er kosten voor de aankoop worden berekend. En je moet registratierechten betalen. Deze registratierechten zijn bedoeld om te registreren wie de eigenaar van het vastgoed is. Hoe hoog de registratierechten zijn, is afhankelijk van waar je de bouwgrond koopt. Om de juiste percentages te weten kun je best ten rade bij je immo makelaar, je bank of de notaris.
Je moet voor de aankoop van je bouwgrond ook naar de notaris. Deze notaris zal een ereloon vragen. Daardoor ben je met gemak een paar duizend euro verder. Naast het ereloon betaal je bijvoorbeeld ook de aktekosten van de notaris en de dossierkosten van de bank. Je doet er verstandig aan om deze kosten mee te financieren in de hypotheek.
Zijn er ook fiscale voordelen mogelijk?
Mensen die bouwgrond kopen willen vaak ook weten of zij kunnen profiteren van belastingvoordelen. Dat is een complex verhaal, maar het antwoord is meestal dat dit niet het geval is. Belastingvermindering krijg je namelijk alleen voor je enige en eigen woning. Dit wordt de woonbonus genoemd. Koop je dus een bestaand huis als koopwoning, dan kun je belastingvermindering krijgen gedurende de looptijd van de lening.
Maar bij bouwgrond ligt dat anders. Als je enkel bouwgrond koopt, heb je (nog) geen huis gekocht. In dit geval kun je op de hypothecaire lening voor alleen de bouwgrond geen aanspraak maken op belastingvoordelen. Dit betekent dat je dus in tegenstelling tot bij aanschaf van een bestaand huis geen belastingvoordelen krijgt. Dit is belangrijk om rekening te houden bij de aanschaf van de grond. De procedures veranderen bovendien regelmatig, dus is het belangrijk contact op te nemen met een belastingadviseur.