Een scheiding is het vervelendste wat er is. Jullie hebben besloten het leven zonder elkaar verder te gaan leiden. Dat is uiteraard zeer vervelend, maar het kost ook veel geld om het allemaal rond te krijgen. Er moet een verdeling gemaakt worden over de eigendommen en vaak moet een van beide partijen op zoek naar een nieuw onderkomen.
Is het mogelijk om geld te lenen voor een echtscheiding?
Dat betekent mogelijk een ander huis, een nieuw interieur voor in de nieuwe woning en wellicht was ook de auto gedeeld. Dat betekent dat er dus niet alleen een hoop emoties gepaard gaan met een echtscheiding, maar dat het ook behoorlijk wat financiële gevolgen heeft.
Een nieuw begin is altijd lastig. Zeker als jullie sneller uit elkaar gaan dan verwacht. Met andere woorden; je zag de problemen niet aankomen en daardoor is er weinig financiële reserve om een nieuw leven in te kunnen richten. In principe raden we niet aan om geld te lenen voor de kosten van de echtscheiding zelf. Vaak is het duur om bijvoorbeeld advocaten in te schakelen, maar toch is lenen niet altijd de beste optie. Het is uiteraard wel mogelijk om dit te doen na de scheiding. De meeste banken zullen tijdens de scheiding ook geen lening verstrekken.
Als je de scheiding nog niet hebt afgerond zullen er niet veel banken zijn die het mogelijk maken om te lenen voor de echtscheiding. Pas als de scheiding is uitgesproken is het weer mogelijk om een lening aan te vragen. Deze lening kan vooral bedoeld zijn voor het leven na de echtscheiding. Denk dus bijvoorbeeld aan de aanschaf van een nieuw interieur en andere zaken die je nodig hebt om alleen te kunnen wonen. Deze lening is vaak een vorm van een persoonlijke lening. Voor een persoonlijke lening is het niet nodig om aan te tonen waar het geld precies voor geleend wordt, zolang het hier maar gaat om een legaal doel.
Wat zijn de financiële gevolgen?
Geld lenen voor een echtscheiding heeft financiële gevolgen. En de echtscheiding zelf kan ook gevolgen hebben voor bestaande leningen. Wie bijvoorbeeld nog niet officieel gescheiden is, maar wel samen een lening is aangegaan, zit financieel nog aan elkaar vast. Bij een hypotheek op beide namen zijn beide partijen verantwoordelijk voor het voldoen van de hypotheek. Bij een lening op naam met een ex-partner zijn jullie beiden verantwoordelijk. Betaalt een van beide partijen de lening niet meer, dan krijgt de ander daar negatief mee te maken. Bij het aangaan van een nieuwe lening is het daarom belangrijk dat er geen andere bestaande leningen op beide namen staan.
Op die manier is het namelijk voor de bank beter mogelijk te onderzoeken wat de mogelijkheden voor de aanvragen zijn. Er wordt dan gekeken naar de nieuwe situatie. Houd er rekening mee dat de bank meestal ook kijkt naar andere financiële gevolgen van een echtscheiding. Zo moet er vaak alimentatie betaald worden voor de ex of de kinderen. De bank weegt zulke financiële verplichtingen mee in de beoordeling. Daardoor is het mogelijk dat men uiteindelijk minder kan lenen dan van tevoren bedacht. Dit kan dus zeker financiële gevolgen hebben.
Een nieuw begin; lenen voor na de echtscheiding
Uiteraard is het fijn als de echtscheiding volledig achter de rug is. Je hebt een vervelende tijd ervaren en nu is het tijd om weer vooruit te kijken. Daarom is het tijd om nu een nieuw leven op te bouwen. De meeste mensen die uit een echtscheiding komen ervaren dit ook echt als een nieuw begin. Een andere woning, een andere omgeving en andere bezittingen. In de nieuwe woning moet een nieuwe televisie komen, moet een nieuw bankstel worden geplaatst en moet het interieur zodanig vervangen worden dat het niet meer doet terugdenken aan die vervelende tijd. Daar is uiteraard wel geld voor nodig en dit is dan ook vaak waar de schoen wringt na echtscheidingen.
Niet iedereen gaat op een even vriendelijke manier uit elkaar bij een echtscheiding. Daardoor gaat er vaak veel geld op aan juridisch getouwtrek. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van advocaten, eventuele rechtszaken of verplichtingen betreft (kinder)alimentatie. Er is dan weinig geld meer over om te investeren in de aanschaf van een nieuw interieur of andere persoonlijke ontwikkeling. Daarom is het mogelijk om een nieuwe lening aan te gaan, als je deze tenminste financieel kan dragen. Dit is een persoonlijke lening.
Wat zijn de voorwaarden?
In de praktijk bestaat er niet zoiets als een ‘echtscheidingslening’. Maar er is wel een lening in België af te sluiten waarmee je een nieuw begin kan maken. Dit is de zogenaamde persoonlijke lening. Omdat de lening persoonlijk is, kan deze alleen worden afgesloten als de echtscheiding volledig achter de rug is. Een persoonlijke lening kan zo weinig zijn als duizend euro, of zoveel als 100.000 euro. Het is wel belangrijk te beseffen dat geld lenen ook echt geld kost. Het bedrag moet dus vroeg of laat binnen de looptijd met rente zijn terugbetaald. Daarom is het belangrijk op een reële manier te lenen. Leen daarom alleen wat ook echt kan worden terugbetaald. Leen nooit meer dan nodig en kijk goed naar de voorwaarden alvorens de lening aan te gaan.
Moet ik zeggen dat ik gescheiden ben?
Het is niet nodig om de bank uit te leggen dat men net uit een echtscheiding komt bij het afsluiten van de persoonlijke lening. Daar zal ook niet naar gevraagd worden. Het is dus ook niet nodig om bewijzen te overleggen dat er inderdaad een scheiding geweest is. Bij het aanvragen is het wel belangrijk dat men officieel gescheiden is, anders is het inderdaad mogelijk dat er naar bewijzen gevraagd zullen worden.
Wat zijn de kosten van een lening voor echtscheiding?
De voorwaarde is dus wel dat je juridisch gezien gescheiden bent. Verder is het belangrijk bij het aangaan van de lening rekening te houden met de kosten van de lening. De rentevoet kan behoorlijk per aanbieder verschillen. De rente van een persoonlijke lening wordt meestal aangegeven met de term ‘JKP’. Aangezien het hier om een persoonlijke rente gaat, is de rente vaak iets hoger. Dat komt doordat je als aanvrager zelf mag weten wat je met de persoonlijke lening gaat doen. Daarvoor zijn verder ook geen bewijzen nodig. Houd rekening met de maandelijkse afbetaling, inclusief rente. Meestal begint de maandelijkse terugbetaling al een maand na het uitkeren van de lening op de bankrekening van de aanvrager.