In België worden de zomers steeds warmer, waardoor de roep naar de aanleg van een eigen zwembad in de achtertuin steeds verder toeneemt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer Belgen een zwembad in de tuin willen laten plaatsen. Vaak is niet alleen de ruimte voor het zwembad een probleem; het aanleggen van een zwembad is kostbaar en om die reden voor de meeste mensen financieel niet haalbaar. Daarom wordt er vaak gekeken naar een lening om een zwembad aan te leggen.
Bestaat er een zwembadlening?
Ten eerste: er bestaat niet zoiets specifieks als een ‘zwembadlening’. Er zijn diverse banken die voor elk doel wel een lening hebben, maar een lening speciaal voor het aanleggen van een zwembad is er niet. Er is wel lening met verbouwing als doel. Dit is de renovatielening. Het is dan ook vaak de deze lening die wordt afgesloten om een zwembad aan te kunnen leggen.
De renovatielening is er namelijk voor bedoeld om de verbouwing in, aan of rondom je woning te kunnen bekostigen. De bouw van een zwembad verhoogt de waarde van een woning en kan daarom als renovatie worden gezien. Deze lening is een pak goedkoper dan de traditionele persoonlijke lening.
Wie een zwembad wil laten plaatsen aan de hand van een renovatielening, heeft de toestemming van de bank om dat te doen. Het is wel nodig van tevoren aan te geven waar de lening voor bedoeld is. In dit geval voor het laten installeren van een zwembad.
Waarom geld lenen voor een zwembad?
Een zogenaamde ‘zwembadlening’ is dus in principe hetzelfde als een renovatielening. Het is dan ook nodig om naar de bank te gaan en specifiek aan te geven dat het geld bedoeld is voor de aanbouw van een zwembad in de achtertuin. Aangezien het hier gaat om de bouw van bijvoorbeeld een zwembad of andere uitbreiding aan de woning, is het mogelijk een renovatielening aan te vragen. Het is dus noodzakelijk om van tevoren papieren te kunnen overleggen.
Een renovatielening heeft altijd een vaste looptijd. Daardoor is precies duidelijk hoelang het duurt totdat de lening weer is terugbetaald. Bovendien heeft een renovatielening ook een vast bedrag per maand tegen een vaste rente. Het is dus perfect duidelijk hoe hoog de maandelijkse aflossing zal zijn. Op die manier is het mogelijk eventuele onverwachte bijkomende kosten uit te sluiten. Er zijn zelfs mensen die voldoende geld hebben om zelf een zwembad te kunnen bekostigen, maar dit toch via een lening doen. Dat komt doordat het afsluiten van een renovatielening belastingtechnisch erg interessant kan zijn.
Renovatielening of groene lening?
Veel Belgen hebben de vraag of zij een renovatielening of een groene lening af moeten sluiten. Dat hangt af van hetgeen waarvoor de lening wordt afgesloten.
Een groene lening heeft veel gunstigere voorwaarden en een lagere rente. Maar het is niet mogelijk om een groene lening af te sluiten om luxe zoals een zwembad in de achtertuin aan te schaffen.
Heb je al een zwembad aangeschaft via bijvoorbeeld een renovatielening of geld privé? Dan kan je eventueel een groene lening wel gebruiken voor uitbreidingen.
Wanneer kom ik in aanmerking voor een groene lening?
Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zonne-energie om het zwembad te verwarmen. Het gebruik van zonnecollectoren wordt steeds vaker ingezet om de opgevangen warmte om te zetten in energie voor het zwembad. Zo kan het zwembad verwarmd worden op een ecologisch verantwoorde manier. Er zijn allerlei producten op de markt die de warmte opvangen en opslaan voor verwarming van het zwembad.
Een ander voorbeeld van een voorwerp waarvoor een groene lening kan worden afgesloten is de warmtepomp. Deze kan ook ingezet worden om het zwembad op een groene manier te verwarmen. Deze groene manieren van energie verbruiken worden dan ook aangemoedigd aan de hand van een groene lening. Een energielening is dus mogelijk voor veel energiezuinige ingrepen aan en rondom de woning. De rente is veel aantrekkelijker, waardoor het gaat om slechts een kleine investering.
Kan iedereen een lening voor een zwembad aanvragen?
De vraag die blijft staan is of iedereen die een zwembad in de achtertuin wil laten installeren, hiervoor een zwembadlening aan kan sluiten. Een zwembadlening bestaat specifiek niet. Er zijn wel aanbieders die het zo noemen, maar in de praktijk gaat het hier om een renovatielening. Bij een renovatielening maakt het wel uit waar het geld aan gespendeerd wordt. Dat betekent dat het nodig is om papieren te kunnen overleggen dat het geld inderdaad bedoeld is voor de aanleg van een zwembad.
Het is daarom noodzakelijk een offerte van de aannemer te kunnen overleggen. Iedereen die kredietwaardig is en normaal gesproken een lening aan kan vragen, kan in dit geval een dergelijke lening aanvragen. Houd er wel rekening mee dat de rente vaak hoger is dan bij een groene lening en dat ook de aflosvoorwaarden iets minder gunstig kunnen zijn. In principe kan iedereen die een renovatielening kan dragen een lening voor een zwembad aanvragen.