Veel mensen parkeren hun auto liever niet op straat. Ze zijn bang voor inbraken of vernielingen. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor een garage of een carport. Deze zijn vaak wel aan de prijs. Een investering in een garage of carport is dus nodig. Toch heeft niet iedereen er het geld voor liggen om een garage of carport aan te schaffen. Daarom is een renovatielening een goede keuze. Dankzij een renovatielening kun je goedkoop geld lenen voor een garage of carport.
Kan ik geld lenen voor een garage of carport?
Een garage of carport laten bouwen? Dan dien je rekening te houden met flinke kosten. Het is afhankelijk van hoe de garage eruit moet komen te zien wat de kosten precies zullen zijn. Maar een gemiddelde garage is ongeveer 15 tot 20 vierkante meter groot. Het bouwen van een garage kost al snel zo’n 15.000 euro. Dat is een fors bedrag dat de meeste mensen niet als spaargeld op de rekening hebben staan.
Toch kan het aan laten bouwen van een garage zeker een goede investering zijn. Het voegt volgens banken namelijk veel waarde toe aan de verkoopprijs van de woning. Een woning met een garage of carport levert dus meer op en verkoopt beter. Met die gedachte in het achterhoofd heeft de bank een zogenaamde renovatielening beschikbaar. Dit is een persoonlijke lening op afbetaling.
Is de bouw van een carport ook voldoende voor een renovatielening?
Het maakt niet uit of je een garage of een carport gaat laten bouwen. De bouw van een carport is in vergelijking met de bouw van een garage wel een stuk goedkoper. Een garage kost zo’n 15.000 euro aan bouwkosten, een carport kost ongeveer 3000 tot 7000 euro. Met een carport ben je dus een stuk voordeliger uit.
Dit is dan ook de reden dat er regelmatig gevraagd wordt of een carport ook in aanmerking komt voor een renovatielening. Het gaat er niet om hoe hoog het bedrag is om in aanmerking te komen voor de lening. Het gaat erom of je maatregelen neemt die waarde toevoegen aan de woning. Ook de aanwezigheid van een goedkopere carport kunnen de waarde van de woning laten stijgen. Om die reden kun je dus ook een renovatielening aanvragen voor een carport.
Moet ik voor een garage een hypotheek afsluiten?
Een garage wordt nog weleens gezien als vastgoed. Daarvoor dien je een hypotheek af te sluiten. Maar er is wel een verschil of je een bestaande garagebox wilt kopen of een garage aan je huis aan wilt laten bouwen. Ga je een bestaande garagebox kopen? Dan dien je rekening te houden met registratierechten. Daarvoor moet je naar de notaris. Deze vraagt om een ereloon en dossierkosten. In dit geval heb je dus een hypothecaire lening nodig.
Maar dat is niet het geval als je een garage of carport aan je woning aan laat bouwen. Er staat immers nog niets. Om deze reden heb je geen hypotheek nodig, maar kun je met een goedkopere renovatielening aan de slag. Voordeel van de renovatielening is dat het een lening op afbetaling is. Je hebt dan dus niets te maken met dossierkosten, notariskosten en dergelijke. De rente ligt bovendien een stuk lager dan bij een normale persoonlijke lening. De looptijd is wel hetzelfde; je betaalt binnen zes maanden tot tien jaar de garage of de carport af.
Moet ik kunnen bewijzen dat ik een carport of garage ga (laten) bouwen?
De renovatielening is alleen bedoeld voor renovaties rondom de woning. De bouw van een garage of carport is daar zeker onderdeel van. Je komt dus in aanmerking voor een zeer gunstige rentevoet met een renovatielening. Juist vanwege de lagere rente en gunstigere voorwaarden wil de bank wel zeker weten dat je het geld hieraan uit gaat geven. Om deze reden heb je dus als bewijs een offerte van bijvoorbeeld een vakman nodig. Daarmee kun je bewijzen dat je het geld gebruikt voor de bouw van een carport of garage.
Ga je meer lenen dan nodig is? Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de bouw van een garage en de aanbouw van een nieuwe keuken samen te financieren in een lening. Ook hier geldt dan wel dat je voor beide doelen moet kunnen bewijzen waar het geld voor nodig is.
Heb ik een vergunning nodig?
Voorheen wezen banken je erop dat je een vergunning nodig hebt om een garage of carport te bouwen. Maar dit is inmiddels achterhaalde informatie. Sinds 1 december 2010 heb je geen vergunning meer nodig om een garage of carport te laten bouwen. Je dient je wel aan een aantal voorwaarden te houden. Zo mag het bouwsel niet groter zijn dan een oppervlakte van 40 vierkante meter. Bovendien kan het zijn dat je een meldingsplicht bij de gemeente hebt. Dit is per gemeente verschillend. Een meldingsplicht is niet altijd gratis en kun je mogelijk meefinancieren in de renovatielening. Bij de meeste gemeenten geldt deze plicht niet en kun je vrijelijk bouwen.
Wordt de carport of garage groter dan 40 vierkante meter? Dan moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Deze kosten kun je meefinancieren, maar het gaat hier niet om een groot bedrag. Meestal kosten deze vergunningen nog geen 30 euro.