De prijzen voor een garagebox zijn de afgelopen jaren met bijna 11 procent vergeleken en is daarom sowieso een slimme investering. De aanschaf van een garagebox kost bijna 30.000 euro, maar verdien je dus zeker terug. Maar natuurlijk heb je daarvoor wel geld nodig. In zo’n geval gaat het om de aanschaf van ontroerend goed. Je hebt dan een hypothecaire lening nodig.
Waarom geld lenen voor een garagebox?
Als je nooit de beschikking hebt over de parkeerplaats omdat de straten altijd vol zijn met auto’s, kun je ervoor kiezen om een garagebox te kopen. Of je gebruikt de garagebox als een eenvoudige manier om te beleggen door de garagebox te gaan verhuren. Daarmee is het mogelijk een stabiel huurinkomen op te bouwen. Er zijn dus verschillende redenen om een garagebox aan te willen schaffen. Zeker als je beseft dat de prijzen van parkeerplaatsen de afgelopen tien jaar met bijna 11 procent zijn gestegen.
Om geld te lenen voor een garagebox, is het noodzakelijk om een hypothecaire lening af te sluiten. Een andere keuze is er niet. Ondanks dat de aanschaf van een garagebox 30.000 euro kost, past een persoonlijke lening niet voor dit doel. De belangrijkste reden daarvoor is dat het hier gaat om onroerend goed. Een hypothecaire lening is dan altijd noodzakelijk.
Waarom moet ik een hypothecaire lening afsluiten?
Over het algemeen zijn er slechts twee manieren mogelijk om een garagebox aan te schaffen. Ten eerste als je al spaargeld hebt en van dat geld een garagebox wilt kopen. Het kopen van een garagebox van je spaargeld kan een slimme investering zijn als je van plan bent de garagebox te gaan verhuren.
Het blijkt dat garageboxen een redelijk lucratieve investering zijn en zorgen voor stabiele huuropbrengsten of een mooie meerprijs wanneer je deze zelf wilt gebruiken om later terug te verkopen.
Bij een hypothecaire lening neem je een lening omdat je vastgoed gaat kopen. Bijvoorbeeld een woning of een appartement. Wat veel Belgen lijken te vergeten, is dat ook de aanschaf van bijvoorbeeld een garagebox met een hypothecaire lening kan worden gefinancierd. Waar geld lenen voor een garage of carport wel gewoon met een renovatielening kan.
Moet ik naar de notaris?
Als je een garagebox gaat kopen, dien je daarvoor naar de notaris te gaan. Bij iedere aankoop van onroerend goed in België is het namelijk verplicht om de zogenaamde registratierechten te betalen. In Vlaanderen ligt dat bedrag op 10 procent van het volledige aankoopbedrag. Koop je dus een garagebox van 30.000 euro, dan betaal je daarover 3.000 euro registratierechten. In Wallonië en Brussel ligt het percentage met 12,5 procent van het aankoopbedrag nog een pak hoger. En gaat het om nieuwbouw, dan ligt het percentage zelfs op 21 procent.
Verder is het noodzakelijk ook het ereloon van de notaris en de aktekosten te betalen. Om deze reden is het slim iets meer te lenen bij een hypothecaire lening dan alleen de waarde van de garagebox. Door een paar duizend euro meer te lenen kunnen bijvoorbeeld notariskosten ook worden opgenomen in de hypothecaire lening.
Wat zijn de voorwaarden van een hypothecaire lening voor een garagebox?
Als je een hypothecaire lening afsluit voor de aanschaf van een garagebox krijg je te maken met de verschillende voorwaarden.
Ten eerste is het mogelijk om de garagebox mee te financieren op een bestaande hypothecaire lening. Daardoor is het niet noodzakelijk een tweede hypotheek af te sluiten.
Verder is het noodzakelijk om aan te tonen dat de hypothecaire lening wordt gebruikt voor de aanschaf van een garagebox. Laat dus bijvoorbeeld de advertentie zien, en indien mogelijk, zelfs al de intentieverklaring om de garage te gaan kopen.
Verder zijn de tarieven van de rentes per aanbieder verschillend. Een online simulatie uitvoeren is dus zeker nodig.
Bovendien wil de bank of geldverstrekker zeker weten dat hij het geld ook weer terugbetaald zal krijgen. Om deze reden is er meestal een onderpand nodig. Denk dan bijvoorbeeld aan een waardevolle auto of aan de woning zelf. Om deze reden is een hypothecaire lening voor een garagebox niet altijd de meest populaire keuze, maar toch heeft het zijn voordelen.
Zo is de looptijd van een hypothecaire lening een stuk langer dan bij een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening zijn er een aantal wetten en regels omtrent het consumentenkrediet. Zo mag de lening nooit hoger zijn dan 100.000 euro en moet de lening binnen 10 jaar (120 maanden) zijn terugbetaald.
Bij een hypothecaire lening gelden er andere regels. Daardoor is het mogelijk bijvoorbeeld de woning en de garagebox in één lening te financieren. Het is ook niet nodig om binnen tien jaar terug te betalen, want voor een hypotheek geldt een uitzonderingspositie. Dat betekent dat je in principe ervoor mag kiezen om binnen dertig jaar af te lossen. We raden wel een kortere termijn aan, zodat de maandelijkse lasten niet te lang blijven drukken op de maandelijkse begroting. En hoe sneller je terugbetaald, hoe lager de rente.