De meeste warmte in een woning gaat verloren door slecht geïsoleerde deuren en ramen. Ramen van enkelglas zijn steeds minder vaak in de Belgische woningen te vinden. Met een reden, want hoogrendementsglas zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat. Daardoor kan je meer energie besparen. De aanschaf van nieuwe ramen kan behoorlijk in de papieren lopen. Een groene energielening is dan een goede oplossing.
Waarom geld lenen voor nieuwe ramen?
Nieuw glaswerk kan tot een behoorlijke energiebesparing leiden. Soms is het mogelijk om het glaswerk zelf te vervangen, maar dit kan ook gedaan worden door een ervaren vakman. De kosten van de materialen kunnen in de duizenden euro’s lopen. Niet iedereen in België heeft het geld liggen om de investering te maken. Dat is ook niet nodig, want steeds meer banken en geldverstrekkers bieden tegenwoordig de groene lening aan. Deze lening heeft aantrekkelijke voorwaarden en een lagere rentevoet, waardoor geld lenen voor nieuwe ramen zeer aantrekkelijk wordt.
Geld lenen voor nieuwe ramen leidt niet alleen tot een besparing op de aanschafkosten en de uiteindelijke energiekosten. Het is namelijk ook mogelijk om in sommige gevallen in aanmerking te komen voor een premie. Op die manier is de investering nog een stap kleiner geworden.
Waarom kiezen voor een groene lening?
Kies je voor de verbouwing van een woning om deze zo te verduurzamen? Dan is het mogelijk gebruik te maken van de zogenaamde groene lening. Er zijn steeds meer banken die een zogenaamd groen krediet aanbieden. Op deze manier willen de kredietverstrekkers consumenten stimuleren om meer energiebesparende maatregelen te nemen. Een groene lening kent om die reden vaak ook een voordelige rentevoet. De groene lening is zelfs een van de goedkoopste leningen die er momenteel bestaat. De rentevoet ligt tussen de 1,9 en 2 procent. Sommige rentes liggen iets hoger tussen de 2,5 en 4 procent. Dit verschilt per aanbieder.
Om te weten welke rentes er voor jouw situatie gelden, is het belangrijk van tevoren een online simulatie uit te voeren. Alle aanbieders worden dan op een rijtje gezet. Zo kun je meteen achterhalen wat je kunt lenen, wat de verwachte looptijd is en wat de hoogte van de rente zal worden. Voor een groene verbouwing is er een rentekorting van toepassing.
Hoe zit het met de rentekorting op een groene lening?
Ga je nieuwe ramen plaatsen om zo de woning te verduurzamen? Dan kun je in de meeste gevallen een groene lening aanvragen. De ramen moeten dan wel tenminste hoogrendementsglas zijn. Vaak is het ook nodig om het schrijnwerk zoals kozijnen te vervangen. Dit kan aardig in de papieren lopen. Een groene lening is om deze reden een uitkomst.
Investeren in energiebesparende maatregelen is altijd een verstandig idee. Dat komt vooral doordat de investering na verloop van tijd is terugverdiend. Met de rentekorting is de terugverdientijd bovendien nog een stuk korter.
Moet de hele verbouwing groen zijn?
Voor het plaatsen van hoogrendementsglazen wordt een korting gegeven op de rente van een groene lening. Dat betekent dat de rentes veel lager zijn dan bijvoorbeeld het geval is bij een persoonlijke lening. Het is een misverstand om te denken dat alle maatregelen energiebesparend moeten zijn. Het is dus niet nodig dat de gehele verbouwing als groen wordt aangemerkt.
Voor een groene lening moet 75 procent van het geleende bedrag worden besteed aan het nemen van energiezuinige maatregelen. Tegenwoordig is zelfs de aanleg van een domoticasysteem om bijvoorbeeld te temperatuur in huis te monitoren en te regelen al een energiebesparende maatregel. Het is dus mogelijk te combineren en daarmee behoorlijk te profiteren van de lagere rentes.
Hoe vraag ik een groene lening aan?
Een groene lening is in principe hetzelfde als een verbouwingslening. Het enige verschil is dat de verbouwing als doel heeft om milieuvriendelijker en ecologischer om te gaan met het milieu. Om deze reden is de rente lager dan het geval is bij een normale verbouwingslening. De lening ziet er verder redelijk hetzelfde uit. Van tevoren wordt er een leensom vastgesteld, evenals een looptijd. Over de looptijd wordt een bepaalde rente berekend. Deze rente noemen we het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Om consumenten aan te sporen vooral energiebesparende maatregelen te nemen, is het JKP een stuk lager bij een groene lening. Het is zelfs een van de goedkoopste leningen die er is.
Wat is een ecokrediet?
Het is altijd verstandig vooraf een groene lening simulatie te doen. Op die manier is het mogelijk binnen korte tijd inzicht te krijgen van wat de verschillende kredietaanbieders te bieden hebben. Banken kunnen verschillende namen geven aan een groene lening. Zo wordt een groene lening ook wel eens een ecokrediet genoemd. Dergelijke benamingen zijn allemaal hetzelfde; het gaat hier om een groene lening. Voor het aanvragen van een groene lening is het vaak wel nodig om te kunnen bewijzen welke energiebesparende maatregelen je gaat nemen. Een offerte van de aannemer die de hoogrendementsglazen komt plaatsen is dus absoluut nodig.