Een goed ventilatiesysteem is belangrijk voor de staat van de woning. Daarom wordt de investering in een ventilatiesysteem gezien als een groene investering. Toch kan het installeren van een ventilatiesysteem al snel duizenden euro’s kosten. Daarom is het mogelijk aanspraak te maken op een aantal subsidies. En er is meer; het is mogelijk om een groene lening tegen aantrekkelijke voorwaarden aan te vragen.
Waarom kiezen voor een ventilatiesysteem?
Er is een belangrijke reden om te kiezen voor een ventilatiesysteem. Het is een groene investering. Het ventilatiesysteem moet energiezuinig zijn. Daardoor wordt er op de langere termijn minder energie verbruikt. Een ventilatiesysteem is goed voor het klimaat van de woning. In de winter wordt het er minder koud en vochtig. In de zomer is de lucht droger en bovendien wordt de warmte van buiten ook echt buiten gehouden. Ventileren is bovendien ook belangrijk voor de volksgezondheid. Een goed ventilatiesysteem aanschaffen is dus absoluut een goede investering.
Kom ik in aanmerking voor een groene lening?
Een ventilatiesysteem is een zogenaamde groene investering. Daarom is het ook mogelijk toegang te vragen tot een zogenaamde groene renovatielening. Deze groene lening is bedoeld om energiebesparende maatregelen in of rond het huis te financieren. Een groene lening is een vorm van een renovatielening, al is deze goedkoper dan de traditionele renovatielening. Dat betekent dat je in ieder geval moet kunnen bewijzen dat je een nieuw ventilatiesysteem wilt laten plaatsen.
Bij aanvraag van een groene lening wordt daarop gecontroleerd. Bewaar dus de offertes van de aannemer of vakman goed. Deze komen bij het aanvragen weer van pas. De bank wil namelijk zeker weten dat de lening echt bedoeld is voor de aanschaf van een dergelijk systeem. Of je in aanmerking komt voor een groene lening hangt vooral af van het feit hoe groen de investering is. Het geleende bedrag moet namelijk voor 75 procent bestaan uit groene maatregelen.
Wat zijn de voorwaarden van de groene lening?
De aanleg van een ventilatiesysteem is voldoende reden om een groene lening aan te vragen. De bank ziet de aanleg van het systeem namelijk als een groene maatregel. Om deze reden is het mogelijk ter hoogte van de investering te lenen. Meer lenen mag uiteraard ook, maar dan moet wel minstens 75 procent van het geleende geïnvesteerd worden in de aanleg van energiezuinige maatregelen.
Zo is het perfect toegestaan om meerdere groene maatregelen met elkaar te combineren. Wil je bijvoorbeeld een ventilatiesysteem laten plaatsen in combinatie met bijvoorbeeld een nieuwe zonneboiler of warmtepomp, dan kun je in één keer de groene lening aanvragen.
Een groene lening is een soort renovatielening. Je moet dus kunnen bewijzen dat de lening besteed zal worden aan groene investeringen rondom de woning. Maar de voorwaarden rondom de groene lening zijn wel een stuk aantrekkelijker. Dat heeft vooral te maken met het jaarlijkse kostenpercentage (JKP). Deze ligt tussen de 2 en de 4 procent en is daarmee veel voordeliger dan een normale renovatielening of een persoonlijke lening. Om deze reden is de groene lening een geliefde keuze.
Kan ik subsidies krijgen?
Houd er rekening mee dat als je een ventilatiesysteem gaat laten aanleggen, dit wordt gezien als groene maatregel. Meestal is het mogelijk deze te combineren met tenminste nog twee andere groene maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van ventilatie, isolatie en de aanleg van een nieuwe warmtepomp of zonneboiler. De maatregelen samen kunnen dan bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een totaalrenovatiebonus. Deze bonus kan oplopen tot wel 4.750 euro en kan dus behoorlijk wat gewicht in de schaal leggen bij het aflossen van de groene lening. Hoe hoog de bonus is, is afhankelijk van het totaal aantal gedane investeringen.
De groene lening kent een verlaagd tarief op gebied van rente. Maar voor het plaatsen van vaste ventilators en luchtverversers kom je ook nog op een andere manier in aanmerking voor korting. Zo kun je in sommige gevallen profiteren van een verlaagd btw-tarief. Normaal gesproken betaal je 21 procent btw, maar onder een aantal voorwaarden kan dit tarief verlaagd worden naar 6 procent. De woning moet daarvoor o.a. ouder zijn dan 10 jaar.
Hoe vraag ik een groene lening aan?
Een groene lening aanvragen is erg eenvoudig. Je hoeft er tegenwoordig de deur niet meer voor uit, want dit kan gemakkelijk online. Daarvoor voer je ten eerste een online simulatie uit. Het is handig als je alvast een offerte van het bedrijf hebt dat het ventilatiesysteem wil komen plaatsen. De totale kosten heb je namelijk nodig bij het invoeren van de online simulatie. Vervolgens worden alle leningen van verschillende aanbieders op een rijtje gezet. Zo zie je precies welke aanbieder de meest gunstige voorwaarden heeft voor een groene lening voor het ventilatiesysteem. Vervolgens vraag je deze aan en dien je de offerte als bewijs bij te voegen. De lening heb je meestal al snel op je rekening, zodat je kunt beginnen met de groene renovatie.
Het terugbetalen van de groene lening begint meestal een maand na het ontvangen van het geld op de rekening. De termijnen zijn vaak een stuk schappelijker dan het geval is bij bijvoorbeeld een persoonlijke lening.