Een autolening voor studenten wordt steeds populairder. Zoals je wellicht zelf al gemerkt hebt komen meer en meer studenten met de auto naar de hogeschool of universiteit. De banken hebben speciale tarieven voor hen. Ontdek hier wat de goedkoopste autolening voor studenten is.
Autolening afsluiten
Je wilt je eerste auto kopen als student? Bijvoorbeeld omdat je nog studeert en het fietsen van en naar de hogeschool of universiteit wel erg veel tijd in beslag neemt? Of omdat het openbaar vervoer elke dag een groot probleem vormt? Zo’n eerste auto kan nog best in de papieren lopen. Probleem is dan dat je geld nodig hebt om zo’n auto te kunnen kopen. Veel studenten hebben vaak niet het geld om zomaar een auto te kunnen kopen. Daarom zijn er aanbieders die autoleningen aan studenten verstrekken. Zo kun je als student dus toch een autolening afsluiten.
Een autolening afsluiten is wel minder eenvoudig dan je denkt. De meeste studenten kiezen dan ook voor een tweedehandsauto. Maar als zelfs daar geen budget voor is, doet zich er toch een probleem voor. Zonder geld is het immers moeilijk om een lening terug te betalen. De verstrekker zal zeker willen weten dat hij zijn geld terugbetaald krijgt, inclusief rente. Daarom heb je mogelijk hulp van je ouders nodig hebben. Zij staan dan een deel van hun eigen inkomen af als borg voor de autolening.
Een beetje van jezelf en een beetje van je ouders
In België is het geen ramp als je wat hulp van je ouders nodig hebt. Bij het kopen of bouwen van een woning of het afsluiten van een autolening is het de bedoeling dat je binnen de afgesproken termijnen het geleende geld terugbetaalt aan de bank. Daarbij hoort ook een deel rente. Om die reden willen de meeste kredietverstrekkers pas een lening uitgeven als ze zeker weten dat ze het geld ook terug zullen krijgen. Je zult dus zelf ook een deel van het krediet moeten inbrengen. Lukt dat niet, dan heb je mogelijk hulp van je ouders nodig.
Dat komt in ons land relatief vaak voor. Je ouders hoeven ook nog voor de volledige lening borg te staan. Voor een beperkte periode of een bepaald percentage borg staan is ook voldoende. De hoogte van de borgstelling is altijd het maximale bedrag van de lening, plus rente. Iedereen mag zich borg stellen. Dus als je ouders het niet zien zitten, maar je rijke oom of tante je graag uit de brand helpt, mag dat ook. Borgstellers moeten wel aantonen dat zij voldoende financiële draagkracht hebben om de borg te kunnen voldoen. Daarom doen kredietverleners altijd eerst onderzoek. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je ouders en jij voldoende vertrouwen in elkaar hebben dat je de lening ook echt kunt terugbetalen.
Een autolening: Hoe werkt dat?
Een autolening is een relatief kleinere lening dan als je bijvoorbeeld een hypotheek voor de aanschaf of verbouwing van een woning gaat afsluiten. Toch is een autolening niet zonder gevolgen. De hoogte van het geleende bedrag kan namelijk van invloed zijn als je later een hypotheek wilt afsluiten, maar je autolening nog loopt. De meeste autoleningen verschillen dan ook niet veel van elke andere willekeurige lening die door een kredietverstrekker wordt aangeboden.
Maar een autolening heeft wel degelijk een doel; je kunt het geld alleen uitgeven aan de aanschaf van een auto. De lening is speciaal voor studenten ontwikkeld. Als je je laatste termijn inclusief rente betaald hebt, is de auto van jou. Maar denk wel aan allerlei andere kosten!
In aanmerking komen voor een autolening
De meeste studenten zullen wel oren hebben naar een autolening. Met een auto hoef je immers niet meer met het openbaar vervoer naar de universiteit en kun je gemakkelijker even op bezoek bij opa en oma. Denk er wel over na dat niet iedereen zomaar een autolening voor studenten af kan sluiten. Je zult in ieder geval voldoende inkomsten moeten hebben. Heb je die niet, dan kun je iemand anders vragen om borg te staan. Meestal zijn dat je ouders, maar ook mensen die niets met je te maken hebben mogen borg staan. Het is in de praktijk beter om te kiezen voor iemand die je vertrouwt, omdat het anders toch redelijk ingewikkeld uit kan pakken. De kredietverstrekker zal hoe dan ook eerst een toets doen om te bepalen of je de autolening wel kan voldoen.
Vrijwel iedere student kan in aanmerking komen voor een autolening. Maar het is wel belangrijk dat je die autolening ook echt kunt betalen. Heb je amper inkomen, dan kun je jezelf beter nog eens afvragen of een auto aanschaffen op dit moment wel een verstandig idee is. Je hoeft ook niet meteen een autolening af te sluiten. Je kunt beter eerst even naar de verschillende mogelijkheden informeren. Wist je dat de meeste studenten die een autolening afsluiten, dit doen via hun eigen bank? Begin daarom daar bij het informeren naar mogelijkheden.
Je kunt eventueel ook online op zoek gaan naar kredietverstrekkers die autoleningen voor studenten uitgeven.
Kilometerverzekering
Iets dat je zeker ook eens moet berekenen, is hoeveel een kilometerverzekering je zou kosten op jaarbasis. Als student valt de afstanden die we met de auto afleggen best goed mee. Een kilometerverzekering is daardoor in vele gevallen de goedkoopste autolening voor studenten. Maar er zijn uitzonderingen.
Vergelijk dus zeker altijd je lokale bank en van een kredietverstrekker die met een kilometerverzekering werkt.
Denk na over de extra kosten!
Wanneer je een autolening voor studenten kunt betalen, is het belangrijk dat je ook nadenkt over allerlei andere kosten die komen kijken bij het hebben van een eigen auto. Als je er de weg mee opgaat, heb je bijvoorbeeld een autoverzekering nodig. En je betaalt wegenbelasting en motorrijtuigenbelasting. Een auto wordt na verloop van tijd ook minder waard. Bij een verkoop zul je dus altijd minder geld voor je auto krijgen dan wat je er zelf voor betaald hebt. Dit noemen we de afschrijving.
Mogelijk gaat er ook wel eens iets stuk aan je auto. Goed onderhoud is dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de auto goed blijft werken. Aan dat onderhoud kun je niet ontkomen, want je zult ook een algemene periodieke keuring moeten doen. Dan wordt er eens per jaar naar de auto gekeken of deze wel aan alle wettelijke eisen voldoet. Bovendien werken de meeste auto’s op benzine of diesel. Een elektrische auto is voor de meeste studenten niet te betalen.
De kosten van brandstof kunnen dan ook behoorlijk oplopen als je regelmatig de auto gebruikt. De brandstofprijzen zijn ook nog eens onder invloed van accijnzen. Met alleen een autolening voor studenten ben je er dus niet. Vraag jezelf daarom goed af of je op dit moment wel echt een auto kunt betalen.