Een nieuw project of een nieuwe auto aanschaffen, maar daar geen budget voor? Dan is het niet altijd nodig om de wensen meteen uit te stellen. In veel gevallen is het namelijk mogelijk om snel geld online te lenen bij een kredietgever. Kredietgevers zijn financiële instellingen waar het mogelijk is om geld te lenen. Denk bijvoorbeeld aan banken. Het is tegenwoordig niet meer nodig om bij dezelfde bank te lenen als waar men de reguliere bankrekening heeft. Meer zelfs… Er zijn soms kredietverstrekkers die goedkoper zijn dan je eigen bank.
Er zijn dus behoorlijk wat mogelijkheden om snel geld te lenen online. Zoals altijd dien je deze via een maandelijkse aflossing terug te betalen. Daarbij betaal je het geleende bedrag terug + een rente. Bij sommige leningen is er ook een dossierkast, zoals de hypothecaire lening.
Welke lening zoek je?
Er bestaan héél wat leningen waaruit je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan
- Persoonlijke lening, daaronder valt o.a. de vakantielening, trouwlening, lening voor meubelen
- Autolening
- Renovatielening
- Groene lening
- Hypothecaire lening
Meer info over de Soorten leningen
In België is het vrij eenvoudig online geld lenen. Er zijn wel een aantal zaken waar men van tevoren van af moet weten.
1. Persoonlijke lening
Zo bestaat er de ietwat duurdere persoonlijke lening. De persoonlijke lening is een vorm van krediet zonder object. Het maakt dus niet uit waar men de lening aan uit wil geven. De kredietverstrekker zal om die reden ook niet om bewijs vragen. Wel is zo’n lening in de praktijk vaak een stuk duurder.
Kredietgevers mogen volgens de Belgische wet namelijk geen geld lenen aan mensen die een huisdier aan de hand van een lening willen kopen. Uiteraard worden er ook geen leningen verstrekt aan mensen die een illegale activiteit willen begaan.
2. Autolening
De autolening spreekt uiteraard voor zich. Voor het lenen van een nieuwe wagen of tweedehandswagen.
3. Renovatielening
Een renovatielening dient uiteraard voor de renovatie van je woning. In zo’n geval kan men beter kiezen voor een lening met voorwerp. Een passende lening is in zo’n geval een renovatielening. Ook daarin zijn weer verschillen.
Enerzijds heb je dus de renovatielening, die kan dienen voor het vernieuwen van je badkamer, je woonkamer, nieuwe ramen te plaatsen, …
4. Groene lening
Een groene lening is wanneer je een milieuvriendelijke investering wil doen, denk aan het plaatsen van zonnepanelen.
De groene lening heeft een aantrekkelijkere rente en is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld zonnepanelen willen (laten) plaatsen. De rente is lager, omdat aanbieders kredietaanvragers over de streep willen trekken om milieuvriendelijk bezig te zijn.
Waarvoor kan ik een groene lening gebruiken?
Je kunt deze o.a. gebruiken voor:
- Verwarming (zonneboiler, verwarming, thermostatische kranen, …)
- Isolatie & Beglazing (nieuwe ramen)
- Verluchting & Ventilatie
- Water (zuinig warmwatersysteem, zuivering van regenwater naar drinkwater, zuiveringsinstallatie voor afvalwater, …)
- Elektriciteit en verlichting (energiezuinige verlichting, zonnepanelen, laadpaal, domotica, …)
- Audits (EPC, …)
- Woning brandveilig maken
- Woning te beveiligen tegen inbraak (alarmsysteem, …)
5. Hypothecaire lening
Mensen die een woning willen kopen of bouwen kunnen beter kiezen voor een hypothecaire lening. Bij een hypothecair krediet is het jaarlijks kostenpercentage (JKP) niet volledig gelijk aan de rente, omdat er bijvoorbeeld ook dossierkosten worden berekend. Voor een nieuwe televisie of bankstel is de persoonlijke lening de beste oplossing. De persoonlijke rente is een lening zonder voorwerp. Men hoeft dus geen bewijs te tonen waar de lening voor bedoeld is.
Informatie vinden
Wie online geld lenen wil, moet eerst voldoende informatie verzamelen. Gelukkig is het in het digitale tijdperk waarin we nu verkeren erg eenvoudig om online een lening af te sluiten. Er zijn dan ook steeds meer financiële instellingen die geld lenen online mogelijk maken. Het is niet meer nodig om daarvoor speciaal naar kantoor te komen.
In veel gevallen is het raadzaam eerst een online simulatie te doen. Daarin kan men aangeven welke lening hij op het oog heeft, hoeveel hij wil gaan leven en voor welke periode. Aan de hand van deze gegevens zullen verschillende leningen getoond worden.
Kies in de lijst van leningen hierboven welke lijst je wenst en dan kun je meteen een gratis simulatie maken voor het bedrag dat je wenst te lenen.
Meestal is het mogelijk om de lening direct online aan te vragen, in uitzonderlijke gevallen moet men nog wel naar kantoor komen. Elke bank mag namelijk zelf beslissen hoe hij een lening toekent.
De banken moeten bijvoorbeeld voldoende weten over de kredietnemer. De kredietgever moet op de hoogte zijn van de financiële situatie van de kredietnemer. Heeft hij wel voldoende draagkracht om de lening te kunnen dragen? De kredietnemer mag bijvoorbeeld nergens gesignaleerd staan als wanbetaler. Daarom is de kredietgever verplicht eerst van tevoren de zwarte lijst van de Nationale Bank te controleren.
Wie op die lijst staat, kan geen geld lenen. De kredietnemer moet bij een lening met voorwerp altijd aan kunnen tonen waarvoor hij geld wil lenen. Een geldig bewijs is bijvoorbeeld een verkoopcontract. Bij een persoonlijke lening geldt die bewijslast niet, maar deze lening is dan ook een stuk duurder dan bijvoorbeeld een groene renovatielening.
Wat is de maximale looptijd van een lening?
Houd ook rekening met de looptijd van de lening. Hoe langer de looptijd, hoe meer rente erover betaald moet worden. Looptijden zijn bovendien niet ongelimiteerd. Voor een klein bedrag mag de looptijd niet langer dan 24 maanden zijn. Dat is bij wet zo geregeld.
Wanneer men meer dan 37.000 euro gaat lenen, mag de looptijd oplopen tot 240 maanden. Kies voor een looptijd waarbij men voldoende aflost en niet te veel rente hoeft te betalen. Op die manier kan de goedkoopste lening gevonden worden.
Hoeveel kost een lening?
Om te weten wat een lening je kost moet je kijken naar het JKP. JKP staat voor jaarlijks kostenpercentage. Daarmee kun je dus berekenen hoeveel kosten er verbonden zijn aan je lening.
Daarnaast heb je bij sommige leningen ook nog dossierkosten, toch zeker bij de hypothecaire leningen. Daar bedraagt die éénmalige opstartkost meestal € 500. Maar daar zit zeker ook marge op bij banken. Je kunt dit ongetwijfeld nog tot € 250 doen zakken.