Dat zonnepanelen goed voor het milieu zijn en leiden tot een hogere mate van zelfvoorzienendheid is inmiddels bij de meeste Belgen wel bekend. Maar wist je dat je ook geld kunt lenen voor de aanschaf van een warmtepomp? Zo houd je de woning op een natuurlijke manier warm. Dus is het mogelijk gebruik te maken van de aantrekkelijke groene lening.
Waarom geld lenen voor een warmtepomp?
Een warmtepomp is een zogenaamde groene investering. Dat betekent dat de aanschaf van de warmtepomp in aanmerking komt voor een groene lening. Daardoor zijn de rentetarieven een stuk lager, waardoor het heel aantrekkelijk is om geld te lenen voor een warmtepomp. Doordat het hier gaat om de aanschaf van een product om de woning te verduurzamen en te vergroenen, zal de bank over het algemeen een veel lagere rente vragen. Dat gebeurt mede doordat geldverstrekkers doelstellingen hebben die het milieu verder helpen.
Ga je investeren in energiebesparende maatregelen zoals de aanschaf van een warmtepomp, dan kun je bij een aantal banken een groene lening aanvragen. Kenmerk van de groene lening is de zeer lage rentevoet. Bij een hypothecaire lening betaal je bovendien dossierkosten of beheerkosten, maar dat is bij een groene lening niet het geval. Daardoor is het afsluiten van een groene lening heel interessant.
Hoe kan ik geld lenen voor een warmtepomp?
Steeds meer mensen kiezen voor energiebesparende maatregelen in huis. Een van deze maatregelen is de aanschaf van een warmtepomp. Een goede warmtepomp wordt al verkocht vanaf 4000 euro. Maar de prijzen kunnen oplopen tot wel 25.000 euro. De goedkoopste variant is de zogenaamde hybride warmtepomp met een vanaf prijs van zo’n 5000 euro (inclusief ketel en installatie). Kies je voor een systeem met een boiler via een grond-waterpomp, dan ben je een pak duurder uit. De kosten kunnen dan oplopen tot wel 25.000 euro.
Een fors bedrag wat de meeste Belgen niet zomaar op hun spaarrekening hebben staan. Toch kan het behoorlijk lonen om de investering in de aanschaf van een warmtepomp wel te maken. Daarom is het slim om te kiezen voor een groene lening. Deze lening heeft een aantrekkelijke rente en een goede looptijd, waardoor de maandelijkse afbetaling in balans is. Binnen enkele jaren is bovendien de volledige investering voor de warmtepomp al terugverdiend.
Wat zijn de voorwaarden van een groene lening?
Een groene lening heeft een aantal positieve kenmerken waardoor het nuttig is om een groene lening aan te vragen. Iedereen die investeert in energiebesparende maatregelen kan bij een aantal geldverstrekkers terecht voor de aanvraag van een dergelijke lening. De rentevoet is een stuk lager. Banken en kredietverstrekkers willen particulieren en bedrijven namelijk aansporen om zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen te nemen. Dat is goed voor het milieu. Om een dergelijke lening te krijgen, gelden er wel een aantal voorwaarden.
Bij een persoonlijke lening maakt het bijvoorbeeld niet uit waar je het geld aan uit gaat geven. Je hoeft dan ook geen bewijzen te overleggen. Ga je de goedkopere groene lening aanvragen, dan geniet je van een aantal voordelen. In ruil voor die voordelen wil de bank of de geldverstrekker ook wel bewijs zien. Daarom moet je bijvoorbeeld een factuur of een offerte ter waarde van het te lenen bedrag kunnen overleggen. Een deel van het geleende bedrag moet specifiek bedoeld zijn voor het nemen van energiebesparende maatregelen.
In de praktijk betekent dit meestal dat tenminste 75 procent van het geleende bedrag aan energiebesparende maatregelen moet bestaan. Het is dus ook mogelijk om naast de aanschaf van een warmtepomp ook nog te kiezen voor de aanleg van zonnepanelen of bijvoorbeeld het verbeteren van isolatie in de woning. Uiteraard is het ook mogelijk alleen te kiezen voor de aanschaf van een warmtepomp.
Looptijd & Bedragen
De specifieke voorwaarden van een groene lening variëren per aanbieder. Dat betekent dat elke verstrekker er zijn eigen tarieven en looptijden op nahoudt. Om erachter te komen welke aanbieder de beste groene lening voor jouw persoonlijke situatie heeft, is het aangeraden groene leningen met elkaar te vergelijken. We kunnen wel een algemeen beeld geven van wat de verstrekkers ongeveer te bieden hebben.
Concreet voorbeeld
Zo moet het geleende bedrag tenminste 1250 euro zijn. Er is ook een maximum aan het bedrag gesteld. In de meeste gevallen gaat het om 15.000 euro, wat soms te weinig is voor een grond-waterpomp. Daar is ook een oplossing voor; sommige verstrekkers maken het mogelijk om onbeperkt geld te lenen. Daarvoor moet dan wel bewijs zijn van een substantieel inkomen. De bank wil immers zeker weten dat de lening wordt terugbetaald.
De looptijd van een groene lening bedraagt tenminste 6 maanden. Wie een klein bedrag leent, kan dus in een paar maanden de schuld hebben ingelost. Maar bij een groter bedrag kan een looptijd van maximaal 10 jaar juist prettiger zijn. De rentevoet van een groene lening voor een warmtepomp ligt tussen de 1,9 en 2%. Dat is een stuk lager dan de rentes van andere leningen.