Steeds meer mensen in Vlaanderen kiezen voor een zonneboiler. Een zonneboiler zorgt voor warm water in de woning met behulp van energie van de zon. Daardoor is het mogelijk te besparen op het energieverbruik. De aanschaf van een zonneboiler kan nog best prijzig zijn. Dit is dan ook de reden waarom hiervoor een groene lening mogelijk is. Deze wordt aangeboden door verschillende banken aan een zeer lage rentevoet.
Waarom kiezen voor een zonneboiler?
De zonneboiler wordt steeds populairder. Dat komt vooral doordat het een duurzame vervanger van aardgas is. Ook op dagen met weinig zonlicht is er genoeg warmte in huis dankzij de zonneboiler. Door een zonneboiler te gebruiken kan een huishouden van vier personen tot wel 180 kubieke meter per jaar aan gas besparen. In de zomer heb je dankzij de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dat niet, maar je hr-ketel of warmtepomp zorgt dan toch voor warm water.
Het probleem van de zonneboiler is vaak de kosten van aanschaf en installatie van een dergelijk systeem. Daardoor ervaren veel mensen de zonneboiler nog als ontoegankelijk. Maar dit is niet het geval, want dankzij de groene lening kun je ook een dergelijk systeem aanschaffen als je er niet meteen het budget voor hebt.
Hoe werkt zo’n zonneboiler?
Een zonneboiler gebruikt de warmte op het dak uit zonlicht om deze om te zetten in warm water. Daarvoor heb je een of meerdere zonnecollectoren nodig om het zonlicht op te kunnen vangen. De boiler wordt vervolgens aangesloten aan de hand van een pomp en leidingen op het voorraadvat.
Een voorraadvat heeft een inhoud van zo’n 80 tot 300 liter water voor het warme water. En er is een naverwarmer nodig, dit is meestal de combiketel. De naverwarmer is vooral in de winter noodzakelijk, omdat er dan onvoldoende warmte is om het huis volledig te verwarmen. Het water moet altijd minstens 60 graden Celsius zijn, omdat er anders Legionella kan groeien in het water. Ook met een zonneboiler hoef je je daar geen zorgen over te maken.
Kan ik in aanmerking komen voor een groene lening voor een zonneboiler?
Met een zonneboiler kun je dus behoorlijk wat besparen op de jaarlijkse gas- en energierekening. Het is een veel duurzamere manier van het verwarmen van water. We moeten van het gas af, zeker gezien de natuurschade die erdoor het winnen van fossiele stoffen optreedt. Dat vinden de banken ook, en dus bieden ze een zogenaamde groene lening.
De banken zien de aanleg van zonnecollectoren en zonnepanelen alsmede een warmtepomp of zonneboiler als maatregelen om de woning een stuk groener te maken. Op die manier kan een huishouden minder belasting vormen op het milieu en de natuur. Vanwege de maatschappelijke status van banken zijn steeds meer banken gaan investeren in het milieu en energiebesparing. Het resultaat is een lagere rente op een groene lening.
Wat zijn de voorwaarden voor een groene lening?
In principe komt iedereen die van plan is om een zonneboiler inclusief collectoren en toebehoren te kopen in aanmerking voor een groene lening. Voorwaarde van de groene lening is wel dat je tenminste 50 of 75 procent van de groene lening gaat besteden aan het nemen van groene maatregelen in- en rondom de woning. In ruil daarvoor krijg je ook een erg lage rente van tussen de 1 en de 4 procent. Op die manier hoef je over tien jaar niet veel rente terug te betalen en kun je op een goedkope manier het huis voorzien van energiebesparende maatregelen.
Je moet aan kunnen tonen waar je de groene lening precies voor gaat gebruiken. Dit om misbruik te voorkomen. Dat werkt zo: doe eerst een online simulatie. Geef op hoeveel je ongeveer wilt gaan lenen en welke terugbetaaltijd je nodig hebt. Daarna worden alle aanbieders op een rijtje gezet met een maximaal te lenen bedrag en de rente die daarover berekend wordt. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent.
Daarna kun je verder gaan met het aanvragen van de lening. Hiervoor dien je wel een aantal gegevens bij de hand te houden. Om te weten hoeveel je wilt lenen, kun je de offertes van de installateur gebruiken. Deze offertes en facturen heb je in ieder geval nog nodig, want bij de aanvraag zal de bank altijd om bewijzen vragen. In ruil daarvoor krijg je een lagere rente en profiteer je van voordelige voorwaarden.
Een groene lening aangaan of je spaargeld gebruiken?
Je kunt er ook voor kiezen om spaargeld te investeren in het nemen van groene maatregelen. Toch kunnen de kosten in korte tijd al behoorlijk oplopen. Bovendien heb je bij een groene lening de zekerheid dat je er een flink aantal maanden over mag doen om alles terug te betalen. Bij spaargeld gebruiken betaal je alles in één keer.
De rente van een groene lening is relatief laag, waardoor het niet duur is om zo’n lening af te sluiten. Voordeel is dat de rente nog verder omlaag gaat, naar mate je meer energiebesparende maatregelen neemt. Of dit gebeurt, verschilt per bank.