Een lening aangaan kun je bij héél wat aanbieders. Echter kun je niet voor alle soorten leningen terecht bij iedere aanbieder. Best bekijk je dus eerst waarvoor je een lening wenst te nemen, op die pagina kun je dan kiezen bij welke aanbieder je de goedkoopste lening vindt.
Welke lening wens je?
Bij wie je een lening wenst aan te aan, hangt vooral af van welke lening je wenst. Klik hieronder op welke je lening je wil aangaan en ontdek meteen waar je de beste lening kunt afsluiten.
- Hypothecaire lening simuleren
- Autolening simuleren
- Fietslening simuleren
- Renovatielening simuleren
- Groene lening simuleren (milieuvriendelijke/ecologische lening)
- Persoonlijke lening simuleren (vakantie, trouw, …)
Waarom online een lening aangaan?
Een lening afsluiten kan om veel redenen noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld om een auto, televisie of koelkast te kunnen bekostigen. Een lening is in zo’n geval een oplossing. Aan de hand van de online simulatie wordt de belangrijkste informatie over alle mogelijkheden voor leningen in België samengevat. Vervolgens worden de aanbieders gerangschikt op prijs.
Of je nu een lening wilt aangaan voor je huis, een kleine lening wil aangaan, een 2de lening wil aangaan of zelfs een lening wil aangaan tijdens je scheiding. Het kan allemaal. Kies hierboven waarvoor je wenst te lenen.
Hoe verantwoord een lening aangaan?
Door een online simulatie uit te voeren, wordt meteen duidelijk welke aanbieder het beste aansluit bij de verschillende persoonlijke wensen. De kredietverstrekkers worden gerangschikt op basis van goedkoop naar duur.
In de tabel wordt meteen duidelijk welke leningen er zijn, hoeveel men moet afbetalen per maand en hoeveel men bovenop de afbetaling van de lening moet betalen. Er wordt immers ook nog rente berekend. Deze staat meteen in het overzicht weergegeven. Verder geeft een online simulatie een beeld van het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) en welke verstrekker de goedkoopste lening heeft.
Het is belangrijk te beseffen dat de goedkoopste lening niet altijd meteen de beste optie is. Het is ook belangrijk te kijken naar de voorwaarden van de betreffende lening, de aflossingstermijn en de rente. Zo is het mogelijk dat de rente omhooggaat, wanneer men kiest voor een langere aflossingstermijn. Bovendien moeten de termijnen wel in het maandbudget passen. Leen daarom nooit meer dan mogelijk is.
Tegenwoordig hoeft men niet meer klant te zijn van de bank waar men een lening aan wil gaan. Het is dus ook mogelijk om een krediet bij een andere bank dan waar men nu bankiert aan te vragen. Veel banken hebben verschillende leningen en looptijden. Door een online simulatie uit te voeren krijgt men inzicht van de verschillende aanbiedingen.
De voordelen van een persoonlijke lening
Een persoonlijke lening kan verschillende voordelen hebben. De meestvoorkomende lening in België is de persoonlijke lening. Voor de persoonlijke lening geldt namelijk geen bewijsplicht. Men mag dus zelf kiezen wat hij met de persoonlijke lening doet. Bijvoorbeeld de aanschaf van een televisie, koelkast of trouwfeest. Het afsluiten van een lening kan verschillende voordelen hebben. Bijvoorbeeld:
- Het wordt meteen duidelijk voor welke aankoop welke lening de beste optie is;
- Het is mogelijk om de terugbetaling te spreiden over een langere periode, zodat men maandelijks minder in één keer hoeft te betalen;
- Veel banken bieden de mogelijkheid om vanaf 1500 euro of minder te lenen. Het is dus niet nodig om meer te lenen dan men zelf wil.
Let wel: voor een lening moet men altijd aanvullende kosten betalen. Houd bijvoorbeeld rekening met de rente. Bij het aangaan van een hypotheek worden ook nog dossierkosten berekend. Lenen is daarom altijd duurder dan zelf een aankoop betalen. Vergelijk daarom de verschillende rentes, alvorens een lening aan te gaan.
Lening aangaan: maandelijks afbetalen
Besef bij het aangaan van een lening dat er altijd rente over de lening betaald moet worden. Verder geldt er bij de lening een afbetalingsperiode. Controleer in de online simulatie goed hoe lang de afbetalingsperiode loopt en wat de betaling per maand is. Bij het afsluiten van de lening wordt dit meteen aangegeven. Verder is in de simulatie duidelijk hoeveel er in totaal terugbetaald wordt. Bij een lening van 7.500 euro zal men in totaal bijna 8.500 euro moeten terugbetalen. De overige duizend euro bestaat dan uit rentes. Het is niet nodig deze berekening zelf te maken, de online simulatie zal dit zelf aangeven.
Controleer wel of de maandelijkse afbetaling reëel is. Ook de bank zal nagaan of de lening verstrekt kan worden, op basis van de maandelijkse inkomsten, of men al een lening heeft lopen en de burgerlijke staat. Op basis van deze gegevens beslist de kredietverstrekker of de lening kan worden aangegaan of niet.