Om een lening af te sluiten, is het in veel gevallen niet meer nodig om naar kantoor te komen. Het afsluiten van een lening kan tegenwoordig ook gemakkelijk online. Men hoeft er de deur dus niet meer voor uit. Het enige wat nodig is, is een schatting van welk bedrag men wil lenen en binnen welke tijd de aanvrager denkt dit bedrag weer terug te kunnen betalen.
Met deze gegevens is het mogelijk om een online simulatie voor leningen te doen. De verschillende soorten leningen en bijhorende bedragen worden dan tijdens de simulatie getoond. Op die manier kan men een online lening afsluiten.
Welke soorten leningen heb je?
Er zijn héél wat leningen beschikbaar. De meest voorname zijn toch wel:
- Hypothecaire lening voor je woning en/of bouwgrond
- Autolening
- Renovatielening
- Groene lening: een ecologische renovatielening (zonnepanelen, thuisbatterij, warmtepomp, …)
- Fietslening
- Persoonlijke lening: deze kun je gebruiken voor je vakantie, trouw, meubels, …
Besparen op een lening afsluiten
Wie een online lening af wil sluiten, wil dit uiteraard zo goedkoop mogelijk doen. De voornaamste reden om een lening af te sluiten, is omdat een aankoop op dit moment zonder lening niet mogelijk is. Het afsluiten van een lening is erg eenvoudig. De meeste mensen kiezen voor de persoonlijke lening. Deze is zeer geschikt voor het financieren van de aankoop van bijvoorbeeld elektronica, of het financieren van een huwelijk.
Natuurlijk is lenen niet gratis. Daarom moet men bij het afsluiten van de lening altijd rekening houden met de totale leensom en de aflossingstermijn. Bij deze factoren hoort vervolgens een maandelijks aflossingsbedrag. Dit is het bedrag dat de afnemer per maand moet betalen. Naast het geleende bedrag moet men namelijk ook rente betalen. Deze is opgenomen binnen het maandelijkse aflossingsbedrag.
Hier geldt: hoe lager de rente, hoe lager de totale kosten van de lening. De meeste kosten worden dan ook door de rentevergoeding veroorzaakt. Bij het uitvoeren van een simulatie verschijnt de goedkoopste lening altijd bovenaan. De lijst is gebaseerd op alle leningen van diverse Belgische banken en kredietverstrekkers. Hier staat meteen weergegeven hoeveel men bij het aangaan van een lening maandelijks terug zal moeten betalen. Op basis van deze gegevens kan men beslissen of de lening bij de persoonlijke situatie past.
Houd ook rekening met het JKP. Het JKP is het jaarlijkse kostenpercentage en omvat alle kosten die bij de lening op jaarbasis horen. Maar let op: een lening met een laag JKP is niet automatisch de goedkoopste lening. Vraag bij het afsluiten van een lening eerst eens af of men deze maandelijkse aflossingen kan betalen. Anders ligt het risico van wanbetaling op de loer. Daarom is het belangrijk te kiezen voor een realistisch leenbedrag en aflossing.
Korting door verzekering bij lening afsluiten
Een lening aanvragen is nooit gratis. Daarom kan het handig zijn om te besparen op de lening. In veel gevallen wil de bank of kredietverstrekker de rente verlagen of andere kosten verminderen. De aanvrager kan in sommige gevallen bijvoorbeeld korting krijgen wanneer hij een extra verzekering afsluit. Het is daarnaast mogelijk om een verzekering af te sluiten tegen de schuld die men aangaat bij het afsluiten van de lening.
Door deze verzekering af te sluiten, kan men zich bijvoorbeeld dekken tegen het risico dat men werkonbekwaam wordt en dus de lening plots niet meer kan betalen. Of wanneer de afnemer overlijdt of zijn werk kwijtraakt. Wanneer men zo’n verzekering heeft afgesloten, neemt de verzekering de maandelijkse kosten op zich.
Gebruikmaken van flexibele lening
In sommige gevallen kan het afsluiten van een flexibele lening een voordeel bieden. De kans is immers aanwezig dat men de lening over een langere periode wil spreiden. Het maandelijkse aflossingsbedrag vermindert dan. Lang niet alle banken en kredietverstrekkers bieden deze mogelijkheid. Er zijn aanbieders die dit wel mogelijk maken, tegen een bijbetaling. Bekijk dus goed van tevoren de voorwaarden en controleer of een flexibele lening mogelijk is. Soms is het beter een duurdere lening af te sluiten die meer mogelijkheden biedt.
Online lening afsluiten
Een online lening afsluiten is mogelijk door eerst een online simulatie te doen. Bij de simulatie spelen onder meer de persoonlijke financiële situatie en burgerlijke staat mee. Daarna is de aanvraag afgerond en zal de bank beslissen of men in aanmerking komt voor de gekozen lening. Het is dus niet altijd zeker dat men de lening ook daadwerkelijk toegewezen krijgt.