Heb je een bedrijf of een onderneming? Wil je geld sparen middels een vereniging of een stichting? Een zakelijke spaarrekening voor ondernemingen en bedrijven is een goed idee om geld opzij te zetten voor de toekomst. Ook is het een goede manier om geld te laten renderen.
Wat zijn spaarrekeningen voor ondernemingen en bedrijven?
Spaarrekeningen voor ondernemingen en bedrijven zijn te vergelijken met gewone, particuliere spaarrekeningen, maar ze sluiten beter aan op professionele activiteiten. Het voordeel van een spaarrekening voor ondernemingen en bedrijven is dat deze geschikt is voor bijvoorbeeld verenigingen, stichtingen, (web)winkels, zakelijke dienstverleners en dergelijke. Wie als ondernemer wat geld opzij kan zetten, heeft baat bij een dergelijke spaarrekening.
Gereglementeerde of niet-gereglementeerde spaarrekening
Net als bij particuliere spaarrekeningen geldt dat de ondernemer keuze heeft uit gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Bij een gereglementeerde spaarrekening voor ondernemingen geldt dat deze moet voldoen aan een aantal wettelijke vereisten. Zo geldt bijvoorbeeld dat de ondernemer over de eerste 990 euro aan interesten geen roerende voorheffing hoeft te betalen. Wie meer ophaalt, moet 15 procent roerende voorheffing betalen.
Wanneer een ondernemer een niet-gereglementeerde spaarrekening opent, moet deze 30 procent roerende voorheffing betalen zodra het spaargeld rendeert. De spaarder profiteert dan dus niet van een fiscale vrijstelling. Ook bepaalt de bank zelf hoe hoog of laag de rente is. Banken mogen een rente aanbieden van 0 procent, als ze dat willen. Een negatieve rente is ook toegestaan. De niet-gereglementeerde spaarrekening kan spaarders alleen belonen met een hogere basisrente of een getrouwheidspremie.
Doorgaans kiezen bedrijven voor gereglementeerde spaarrekeningen. Dit vanwege de fiscale voordelen die de Belgische staat biedt bij dit soort spaarrekeningen.
Bedrijven ontvangen ook basisrente en getrouwheidspremie
Zoals gezegd ontvangen niet alleen particuliere spaarders basisrente en getrouwheidspremie. Ook zakelijke spaarders hebben recht op rente en premie. De overheid heeft een basisrentevoet en een getrouwheidspremie vastgesteld. De rentevoet mag niet hoger zijn dan de maximale rentevoet die wordt vastgelegd door de Europese Centrale Bank. Dat houdt in dat de bank niet meer dan 3 procent rente mag aanbieden.
De ECB heeft ook vastgesteld wat de basisrente moet zijn. Het minimum ligt op 0,01 procent. Voor de getrouwheidspremie geldt een minimumbedrag van 0,10 procent.
Bescherming voor bedrijven en ondernemingen
Net als bij particulieren, wordt vermogen ook beschermd op spaarrekeningen voor ondernemingen en bedrijven. De spaarrekeningen vallen onder het zogenaamde depositogarantiestelsel. De bescherming geldt per persoon en per financiële instelling. Legt een bank de boeken neer? Dan krijgt de spaarder tot 100.000 euro van diens spaargeld terug. Bij grote vermogens is het dan ook raadzaam het vermogen bij meerdere banken onder te brengen, om een maximale bescherming te genieten. Voor meer informatie over het depositogarantiestelsel is het handig de informatiefiche van de financiële instelling te raadplegen.
Bedrijven en ondernemingen hebben recht op een speciale regeling voor spaarrekeningen. Ondernemingen die gemachtigd zijn een verkorte balans neer te leggen, hebben recht op een waarborg van de beschermingsregeling met een maximum van 100.000 euro. Grote ondernemingen worden uitgesloten. Praktisch gaat het om ondernemingen die een personeelsbestand hebben op jaarbasis van meer dan 100 personen, of de drempels overschrijden. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven met een balanstotaal van meer dan bepaald aantal miljoen euro, een jaaromzet van meer dan vele miljoenen euro’s, of die een jaarlijks gemiddeld personeelsbestand van 50 personen hebben.
Zakelijk sparen
Zakelijk sparen is een goede manier om latere kostenposten op te kunnen vangen en het geld meer waard te laten worden. Om te weten welke spaarrekening bij jouw onderneming of bedrijf past, is het handig om zakelijke spaarrekeningen te vergelijken.
Flexibiliteit
Voor zakelijke spaarders geldt dat flexibiliteit belangrijk is. Bij veel aanbieders kun je dan ook flexibel zakelijk sparen. Zoek eerst uit bij welke zakelijke spaarrekening je spaargeld vrij opneembaar is. Ook wanneer je op zoek bent naar een bank die zakelijk internet sparen aanbiedt, of de hoogste spaarrente biedt, is het verstandig zakelijke spaarrekeningen te vergelijken.
Doordat veel financiële instellingen tegenwoordig hun diensten online aanbieden, kun je flexibel een spaarrekening openen. Je hoeft daarvoor vaak niet meer naar een kantoor.
Zakelijke spaarrekeningen vergelijken
Spaarrekeningen vergelijken kan op verschillende factoren. Vergelijk bijvoorbeeld op basis van de totale rente, de basisrente of de getrouwheidspremie. Het is verstandig ook te vergelijken op de voorwaarden, zoals bij ieder financieel product. Lees online ook beoordelingen van anderen, zodat je een goed beeld krijgt van de bank.
Zakelijk sparen lijkt ingewikkeld, maar is dat niet. Wie zich voldoende inleest en doet aan zakelijke spaarrekeningen vergelijken, kan het geld al snel laten renderen. Zo wordt het bedrijf meer waard.