Waarop letten bij het openen van een spaarrekening, is een belangrijke vraag. Want de ene spaarrekening in België, is de andere niet. Naast spaarrekeningen bij bekende grootbanken, zijn er tegenwoordig ook veel voordelige online spaarrekeningen. In dit artikel helpen we je met het vergelijken van de banken en verschillende opties. En kom je te weten waarop te letten bij het openen van een spaarrekening in België.
Waarom openen van een spaarrekening?
Er zijn doorgaans twee redenen waarom het handig is om over te gaan tot het openen van een spaarrekening. Ten eerste is er natuurlijk de rente. Elke maand krijg jij een percentage rente over het bedrag dat jij op de spaarrekening hebt staan. Rente verschilt per bank en soms ook per type spaarplan. Het loont de moeite om rond te shoppen alvorens in zee te gaan met een bank. Daarnaast vinden mensen het handig om hun spaargeld te scheiden van hun normale geld wat ze mogen uitgeven. Dat houdt het lekker overzichtelijk.
Banken vergelijken voor het openen van een spaarrekening
Verschillende banken hebben verschillende soorten rekeningen, spaarplannen en aanbiedingen. Het is daarom aan te raden hierop te letten bij het openen van een spaarrekening. Je kunt banken vergelijken op verschillende kenmerken zoals rente percentage, vaste kosten, looptijd en overige voorwaarden. Er is een groot aanbod, dus er zit altijd wel een offerte tussen die past bij jouw spaar behoeftes. Kijk nu meteen even rond en wie weet vind je vandaag nog de perfecte spaarrekening.
Tips voor het openen van een spaarrekening
Houdt deze lijst met tips bij de hand als je op zoek gaat naar een nieuwe spaarrekening. Uit ervaring weten wij dat je vooral op deze zaken moet letten bij het openen van een spaarrekening:
- Zet op een rijtje hoeveel geld je kunt missen om te sparen;
- Bedenk wat je doel is van het spaargeld;
- Wil je direct toegang tot het spaargeld, of wil je het langer vastzetten?
- Vergelijk sparen met andere opties als beleggen en investeren.
Online openen van een spaarrekening
Je kunt een spaarrekening openen bij een filiaal van een grootbank. Maar dan moet je wel de deur uit en is de kans groot dat je in de rij staat bij het bankkantoor. Gelukkig kun je tegenwoordig bij alle banken ook online een spaarrekening openen. Dit is veilig en gaat razendsnel. Het enige wat je nodig hebt is een kopie van je identiteitskaart om up te loaden, of de Itsme app. Je aanvraag wordt vaak meteen in behandeling genomen en je zult zien dat de spaarrekening binnen enkele dagen al geopend is.
Openen van een gratis spaarrekening
In de meeste gevallen is het openen van een spaarrekening kosteloos. Er zijn dus geen maandelijkse tarieven die je hoeft te betalen en ook geld opnemen of storten is in de meeste gevallen gratis. Wel is het vaak een vereiste van de bank dat je ook een normale zichtrekening hebt waar de spaarrekening dan aan gekoppeld is. Deze zichtrekening is niet altijd kosteloos. Check dus goed de voorwaarden van de bank die je hebt gekozen.
Openen van een spaarrekening met vaste looptijd
Veel mensen kiezen er voor om het spaargeld voor langere tijd weg te zetten. Dan kunnen ze er niet stiekem bij en krijgen ze in ruil een betere rente aangeboden van de bank. Zij openen dan een spaarrekening met vaste looptijd. Je stort in dat geval een vast bedrag per maand en ontvangt daarover een vast rentepercentage. Zo weet je van te voren al precies hoeveel geld je krijgt aan het einde van de rit. Handig als je bijvoorbeeld weet dat je over een aantal jaar gaat studeren, een huis gaat kopen of bijvoorbeeld toe bent aan een nieuwe auto.
Openen van een standaard spaarrekening
Niet iedereen spaart voor de lange termijn. Sommige mensen gebruiken hun
spaargeld liever als buffer. Voor als de koelkast het begeeft of als je freelancer bent en een paar weken geen opdrachten hebt kunnen sluiten. In dat geval is het noodzakelijk om direct over je spaargeld te kunnen beschikken. Als dit klinkt als jouw situatie, dan is het aan te raden om over te gaan tot het openen van een normale spaarrekening. Het is een praktische oplossing, die daarentegen wel minder rente oplevert.