Veel mensen vragen zich af of geld sparen of beleggen het meest opbrengt. Het is een vraag die niet voor iedereen hetzelfde antwoord heeft. Het hangt af wat je doel is van het geld sparen of beleggen en welke risico’s jij bereid bent te nemen. In dit artikel lees je over de voordelen van beide opties: geld sparen of beleggen. Aan het einde concluderen we het antwoord op de vraag, geld sparen of beleggen, wat breng het meest op?
Voordelen van geld sparen
Het grootste voordeel van geld sparen is dat je zeker bent van het rendement en dat je zo eventueel een spaarpotje kunt aanleggen voor je kind. Elke maand krijg jij rente uitbetaald over het geld dat je op de spaarrekening hebt staan. Rentepercentages kunnen fluctueren, maar dat gaat heel gecontroleerd. De overheid bepaalt namelijk het rentepercentage, niet de markt. Geld sparen levert jou dus zekerheid door het lage risico. Tevens zijn er verschillende spaar diensten op de markt, zodat jij altijd een spaarrekening kunt vinden die past bij jouw financiële behoeftes.
Wat levert geld sparen op?
Zekerheid op rendement heeft als keerzijde dat het rendement minder hoog is dan met beleggen. Sparen levert je dus minder geld op. Aan de andere kant kun je met sparen niet je inleg kwijtraken. Daarom weet je zeker dat je er in ieder geval financieel goed voor blijft staan. Wil je toch een hoger rendement? Kijk dan eens naar een spaarplan met vaste looptijd en hogere rentepercentages.
Het nadeel is dat het rendement bij de meeste banken op 0,11% staat. Een peulenschil! Zeker als je weet dat door de inflatie je geld steeds minder waard wordt. Als je geldt door de inflatie jaarlijks 4% minder waard is, dan is die 0,11% rendement totaal nutteloos. Je geld op je spaarrekening laten staan betekent dus eigenlijk zoveel als geld verliezen / de deur uitsmijten.
Maar opgelet, ook beleggen is niet zonder risico!
Voordelen van geld beleggen
Het is voor iedereen wel duidelijk dat het grootste voordeel van beleggen is dat je geld snel kan laten groeien. Veel sneller dan door sparen of werken. Dit voordeel is de grote aantrekkingskracht voor beleggen en investeren.
Je behaalt het meeste voordeel door te beleggen met lange termijn doelen. Zo vlak je de risico’s van de grillige markt af en maak je de meeste kans op een hoog rendement.
Wat levert geld beleggen op?
Als je succesvol bent, dan levert beleggen aardig wat geld op. Je kunt uitgaan van percentages tussen de 5% en 10%. Houdt er echter rekening mee dat deze percentages haalbaarder worden naarmate de looptijd van de belegging langer is. Het kan een jaar slecht gaan met een bedrijf alvorens het in een groeispurt raakt. Snel geld verdienen is een uitzondering met beleggen. Ook is er het risico dat een bedrijf er niet meer bovenop komt en je zelfs je hele inleg kwijt raakt en met lege handen achterblijft.
Gespreid beleggen kan een veilige oplossing zijn
Zoals je net gelezen hebt, zitten er nogal wat risico’s aan beleggen. Om die risico’s te minimaliseren is het aan te raden om je beleggingen te spreiden over verschillende bedrijven, soorten aandelen en zelfs markten en regio’s. Als er dan een belegging wat minder gaat, wordt dat opgevangen door de andere beleggingen. Aan het einde van de rit, als je alle winsten en verliezen bij elkaar optelt, kom je in dit geval met gespreid beleggen tot het beste rendement.
Conclusie: Geld Sparen of Beleggen? Wat brengt het meeste op?
Als je alleen naar harde euro’s kijkt, dan is het antwoord op deze vraag simpel. Geld beleggen levert meer op. Gebruik zeker eens onze tool, samengestelde rente berekenen, en ontdek wat het effect op je geld is, wanneer je bijvoorbeeld 30 jaar belegt in een accumulerende EFT die jaarlijks gemiddeld 8% opbrengt.
Maar daar kleven risico’s aan. Je kunt bijvoorbeeld al je ingelegde geld kwijtraken. Dus als je liever risico’s mijdt, dan is geld sparen met een vaste looptijd de optie die jou het meeste geld op gaat leveren. Aan de andere kant, als je geld opzij zet als reserve, dan is een reguliere spaarrekening de beste optie. Dat brengt niet veel geld op in rente, maar daarmee behaal je wel het doel van het sparen.