Een renovatie aan de woning doen of een nieuwe auto kopen? Dergelijke projecten kunnen al snel oplopen tot een kostenpost van duizenden euro’s. Veel mensen hebben niet meteen 20.000 euro op hun spaarrekening staan. Of soms is het interessanter om je geld in aandelen te steken en dan geld te lenen voor je bvb. wagen (wanneer de rentes enorm laag staan).
Er zijn verschillende aanbieders op de markt die zonder al te veel moeite een lening van 20.000 euro uitgeven. Deze lening is meestal aan te vragen nadat men een online simulatie heeft gedaan. Op die manier is het mogelijk om de beste looptijd en leenbedragen te vinden. Het is mogelijk om verschillende kredietgevers met elkaar te vergelijken en de beste lening te vinden.
Hoe kun je eenvoudig 20.000 euro lenen?
20.000 euro lenen blijft een hoop geld en daarom is het zaak om van tevoren goed uit te zoeken hoe men dit het beste kan aanpakken. Een autolening van 20.000 euro is vaak een stuk voordeliger dan een persoonlijke lening. Dat heeft te maken met het rentepercentage. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken welk type lening het meest geschikt is voor het leendoel. Anders kan het prijskaartje hoger uitvallen terwijl dat niet nodig is.
Dat heeft mede met de voorwaarden te maken. Zo heeft men bij een persoonlijke lening geen bewijs nodig waar de lening aan wordt uitgegeven. Dit noemen we een persoonlijke lening zonder voorwerp. Het is ook mogelijk om een lening met voorwerp af te sluiten. Deze is vaak goedkoper.
Denk bijvoorbeeld aan een autolening. In zo’n geval is het wel noodzakelijk om bewijs te kunnen overleggen dat het geld ook echt aan een nieuwe auto wordt uitgegeven. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een verkoopbewijs. Als het bewijs ontbreekt, kan men meestal alleen een duurdere persoonlijke lening aanvragen.
Hoeveel rente betaal je wanneer je 20.000 leent?
Een lenen aanvragen is zeker niet gratis. Geld lenen kost geld. Wie gaat lenen, moet rekening houden met de rente die daarover berekend wordt. De rente wordt berekend als beloning voor het risico dat de kredietverstrekker zal nemen bij het uitgeven van de lening. Doorgaans zitten alle kosten van de lening verwerkt in het zogenaamde JKP. Dit is het jaarlijkse kostenpercentage. Een prijskaartje aan de lening. Hoe hoog de rente zal worden, wordt door de kredietverstrekker bepaald op basis van verschillende factoren.
Er zijn verschillende factoren die de rente bepalen, waaronder bijvoorbeeld de looptijd van de lening. Als men kiest voor de volledige maximale looptijd van 84 maanden, zal de rente vaak ook hoger komen te liggen. De maandelijkse aflossingen liggen dan wel iets lager. Hoeveel de maandelijkse aflossing bedraagt, verschilt per aanbieder.
Een kredietgever zal altijd eerst kijken naar het doel van de lening. Een kredietverstrekker hanteert namelijk verschillende tarieven voor verschillende leningen. De persoonlijke lening is de duurste manier van financieren. Autoleningen en renovatieleningen zijn vaak een pak goedkoper. Daarom is het zaak de juiste leensoort bij het juiste leendoel te vinden.
De minimale en maximale looptijd
Houd er rekening mee dat de Belgische overheid voorwaarden heeft gesteld aan een lening van 20.000 euro. De meeste kredietverstrekkers kijken bij het bepalen van de rente naar de leenperiode en het leenbedrag. Het leenbedrag kan variëren tussen de 1250 tot wel 100.000 euro. Wie 20.000 euro wil lenen, moet dit terugbetalen in maximaal 84 maanden. De minimale looptijd van 20.000 euro lenen bedraagt 12 maanden.
Sommige kredietverstrekkers rekenen een hogere rente wanneer men kiest voor de maximale looptijd of juist de minimale looptijd. Er wordt dan een hoger JKP berekend. Dit heeft gevolgen voor de maandelijkse aflossing. Deze zal daardoor verhoogd worden. Door uit te zoeken wat de beste looptijd en leenbedragen zijn, is het mogelijk een zo laag mogelijke rente te vinden.
Wat is het gevaar van 20.000 euro te lenen?
Geld lenen is niet gratis en er zitten dan ook risico’s verbonden aan het lenen van 20.000 euro. Zo is er een risico dat de kredietaanvrager achteraf de lening toch niet kan betalen. In zo’n geval kan de kredietnemer dan op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België gezet worden. Men moet dan binnen een jaar de lening alsnog terugbetalen. Wie dat niet lukt, zal nog eens tien jaar op de zwarte lijst staan blijven. Daarom is het belangrijk om te lening op tijd terug te kunnen betalen. Wanneer men op de zwarte lijst staat, is de kans op een nieuwe lening niet zo groot.
Kredietgevers moeten namelijk verplicht eerst de lijst raadplegen voor zij een lening verstrekken. Kredietverstrekkers kunnen ook zelf maatregelen bij wanbetaling nemen. Bijvoorbeeld wanneer door de lening vervroegd te stoppen of de rente te verhogen. Soms wordt er een borg gesteld voordat de lening wordt afgegeven. Men krijgt dan de borg niet terug.
Het is dus belangrijk goed van tevoren te weten wat de kosten zullen zijn. Dit kan aan de hand van een online simulatie voor bijvoorbeeld renovatieleningen, groene leningen, autoleningen of de persoonlijke lening. Zo vindt men de laagste rente en de beste voorwaarden.