Wil je geld lenen voor de verbouwing van je huis of appartement? Dat kan zijn omdat je jouw woning mooier wilt maken, of bijvoorbeeld beter wilt isoleren. Bijlenen voor een verbouwing werkt als een reguliere lening op afbetaling, met één verschil. Je mag het geleende geld alleen gebruiken voor modernisering van jouw eigen, particuliere woning. In ruil daarvoor zijn de rentetarieven aanzienlijk lager dan die van een normale particuliere lening op afbetaling. Deze lenen wordt meestal een renovatielening genoemd. Is het voor een ingreep die een positief effect heeft op het milieu, kijk dan voor de goedkope groene lening.
Extra lenen voor verbouwing voor huiseigenaren
Banken verstrekken alleen de optie extra lenen voor verbouwing aan eigenaren van woningen, rijtjeshuizen en appartementen, omdat het onroerend goed dan als onderpand voor de lening fungeert. Een uittreksel uit het kadaster dient in de regel als eigendomsbewijs. Het is geen voorwaarde dat je eigendom al is afbetaald. Het gaat immers om bijlenen voor verbouwing.
Ook mensen die nog afbetalen aan bouwfinanciering kunnen extra lenen voor verbouwing. Bijvoorbeeld als je de elektrische installatie wilt moderniseren of zonnepanelen of een warmtepomp wilt installeren.
Voordelen extra lenen voor verbouwing
- Bijlenen voor verbouwing biedt voordelige rentetarieven, want je gebruikt je woning als onderpand;
- De aanvraag en verwerking is snel en zonder veel bureaucratie;
- Extra lenen voor verbouwing is mogelijk naast andere leningen of hypotheek;
- Korte betaaltermijnen zijn mogelijk.
Nadelen extra lenen voor verbouwing
- Bijlenen voor verbouwing is alleen beschikbaar voor eigenaren van onroerend goed. Dus huurders kunnen geen gebruik maken van dit type lening.
- Het geleende bedrag is relatief laag. De geboden maxima liggen meestal rond de € 50.000.
- De rente is lager dan bij particuliere leningen, maar nog steeds hoger dan een bouwlening. Daarom is extra lenen voor verbouwing niet in alle gevallen interessant.
Extra lenen voor verbouwing: Wat kan ik verbouwen?
Bijlenen voor verbouwing is doorgaans voor waarde verhogende maatregelen, dat wil zeggen maatregelen die de waarde van een woning op lange termijn verhogen. Dit kan bijvoorbeeld een badkamerrenovatie zijn.
Maar ook als je oude kozijnen vervangt, het dak vernieuwt of de verwarmingsinstallatie of elektra verandert, verhoog je de waarde van je huis. Sommige banken dekken ook renovatiemaatregelen die alleen voor waardebehoud zorgen. Denk dan aan kosten voor nieuw behang, cosmetische reparaties of het schilderen van binnenmuren en plafonds.
In 4 stappen extra lenen voor verbouwing
Het is fijn om te weten dat bijlenen voor verbouwing niet veel moeite kost. Want in tegenstelling tot een bouwlening is voor extra lenen voor verbouwing geen inschrijving in het kadaster nodig. Dit bespaart notariskosten en versnelt de goedkeuring van de lening.
Een paar dagen na de goedkeuring, stroomt het geld meestal al binnen. Hieronder leggen we uit hoe je te werk gaat:
1. Maak eerst een verbouwingsplan
Voor je eigen veiligheid, en ter onderbouwing aan de bank, is het raadzaam om vooraf de kosten van het extra lenen voor verbouwing zo precies mogelijk vast te stellen. Dit leg je vast in een verbouwingsplan. Veel banken verstrekken de lening namelijk alleen op basis van een dergelijk plan. Dit zorgt voor transparantie voor beide partijen en voorkomt latere discussies over de vraag of de middelen op de juiste manier zijn gebruikt.
2. Vergelijk de aanbieders van bijlenen voor verbouwing
In elk geval moet je verschillende aanbiedingen voor extra lenen voor verbouwing vergelijken. Want niet alleen de kredietvoorwaarden van de banken verschillen van elkaar, maar ook hun de specifieke randvoorwaarden. Hier kun je heel handig jouw lening op afbetaling vergelijken in het online overzicht en ben je snel en vrijblijvend verzekerd van voordelige rentes en de juiste voorwaarden. Vul het leenbedrag in, de looptijd en het doel, en vergelijk de verschillende Belgische lening aanbieders en hun voorwaarden met elkaar.
3. Dubbel check de voorwaarden voor extra lenen voor verbouwing
Nadat je tot een aanbieding hebt besloten, dien je alle voorwaarden nog eens goed na te gaan, alvorens een contract met de bank af te sluiten. Let met name op het terugbetaling recht. Als je bijvoorbeeld op een bepaald moment meer geld hebt dan gepland, bijvoorbeeld door een erfenis of een loonbonus, kan je dat gebruiken om de lening sneller af te lossen. Check of jouw gekozen aanbieder dit toelaat en geen boete rekent. Deze boetes kunnen oplopen tot 10% van het totale bedrag.
4. Lening afsluiten en starten met bouwen
Zodra het geld op je rekening staat, kun je aan de slag met de verbouwing. Verschillende banken hebben hun eigen regels wat betreft de bouw administratie en of je bewijs moet overleggen van na het gebruik van het geleende geld.
Sommige banken willen voorkomen dat je met het geld voor de badkamerrenovatie een flatscreen tv koopt tegen een lage rente. In dat geval zijn de facturen van de handelaar voldoende als bewijs.