Als je het zat bent om iedere maand een hoge energiefactuur in de (digitale) bus te krijgen, is het een goed idee om op zoek te gaan naar manieren om te besparen. Overstappen op ledverlichting is een manier om minder energie te verbruiken. Ledlampen zijn niet alleen energiezuiniger, maar ze hebben ook een veel langere levensduur dan traditionele lampen. Uiteraard vergt het wel een kleine investering, maar simulaties laten zien dat dit zo goed als altijd loont. Dit is al helemaal het geval indien je van oude gloeilampen overstapt op ledlampen. We leggen uit hoe je dit kunt simuleren en welke factoren de besparing beïnvloeden.
Slimme overstap op ledverlichting
Ledlampen zijn veel energiezuiniger dan gloeilampen, halogeenlampen of zelfs spaarlampen. Ze verbruiken tot wel 85% minder energie dan traditionele gloeilampen en ongeveer 50% minder dan spaarlampen. Dit betekent dat je, simpelweg door je verlichting te vervangen, flink kunt besparen op je energierekening. Bovendien gaan ledlampen veel langer mee – tot wel 25 keer langer dan een standaard gloeilamp – wat betekent dat je ook bespaart op de vervangingskosten. Wanneer je overstapt op ledverlichting kun je gemiddeld genomen tussen de € 100 en € 200 per jaar besparen, afhankelijk van het aantal lampen dat je in huis hebt en de hoeveel uur per dag ze gemiddeld branden. Echter, dit is een flinke veralgemening en zal geval per geval moeten worden bekeken.
Probleem met tools om besparing ledlampen te simuleren
Er zijn verschillende tools om te berekenen hoeveel je kunt besparen door over te stappen op ledverlichting. Het probleem is echter dat deze tools vaak een vereenvoudiging van de werkelijkheid bieden en niet altijd rekening houden met alle relevante factoren. Online vergelijkingstools, zoals die van Philips, houden onder meer rekening met het type lamp, het vermogen, het aantal lampen en het aantal uren per dag dat deze lampen branden. Dit is een goed begin, maar om de ROI te berekenen, moeten er toch nog een aantal extra zaken in rekening worden gebracht.
Initiële investering en energieprijzen
Het exacte terugverdienmoment hangt af van het aantal lampen dat je vervangt, de wattages, hoeveel uur per dag de lamp oplicht én het energietarief dat je betaalt. Je zal ook rekening moeten houden met de aanschafprijs van de lampen. In de Lampdirect Webshop vind je diverse lampen met uiteenlopende prijzen, alsook informatie over het vermogen. Hierdoor kun je berekenen wat de initiële kosten zijn en hoe snel je deze terugverdient. Houd er rekening mee dat er soms extra kosten zijn, bijvoorbeeld als je de starter van de bestaande tl-armaturen dient te vervangen.
De mate van besparing hangt uiteraard ook af van de energieprijzen. Hoe hoger de prijs per kWh, des te meer je bespaart door energiezuiniger te verlichten. Het probleem is natuurlijk dat je enkel de actuele energieprijzen kent en niet de toekomstige energieprijzen. Je hebt namelijk geen glazen bol. De impact van de energieprijzen op de besparing is dan ook enkel te simuleren als je rekening houdt met de huidige tarieven en als je het huidige verbruik vergelijkt met het verbruik dat je kunt realiseren door over te stappen op led. Indien je ook zonnepanelen hebt, zul je ook je zelfverbruik in rekening moeten brengen. Dit maakt het met andere woorden extra complex.
Besparing via ledverlichting bepalen
Hoewel er dus verschillende tools beschikbaar zijn om de potentiële besparing te simuleren, houden deze niet met voldoende factoren rekening. Hierdoor geven ze geen 100% betrouwbaar cijfer. Dergelijke tools kunnen dan ook vooral worden beschouwd als een indicator die enigszins aangeeft hoeveel je kunt besparen, terwijl de werkelijke besparing hoger of lager kan liggen. Echter, over het algemeen zal je altijd besparen door over te stappen op ledverlichting. Het is dus zeker niet zo dat het gebrek aan een 100% accurate simulatie je tegen hoeft te houden, integendeel.