Kantoorinrichting is vaak een flinke investering. Denk aan bureaus, stoelen, verlichting, laptops en software. Door dit te financieren via een zakelijke lening of andere kredietvorm, behoud je voldoende werkkapitaal om onverwachte kosten op te vangen of te investeren in andere groeikansen. Bovendien zijn er verschillende financieringsmogelijkheden die afgestemd zijn op jouw situatie, van startende ondernemer tot gevestigd bedrijf.
1. Investeren met een investeringskrediet
Een investeringskrediet is een zakelijke lening op middellange of lange termijn. Hiermee kun je in één keer of in meerdere schijven het bedrag opnemen dat je nodig hebt voor je kantoorinrichting, zoals voor meubels en voor bijvoorbeeld een archief kast. Je betaalt het krediet terug via vaste maandelijkse aflossingen. De looptijd is afhankelijk van de economische levensduur van je investering. Het grote voordeel van een investeringskrediet is dat het veel flexibiliteit biedt qua terugbetaling. Soms kun je het zelfs combineren met overheidssteun of subsidies.
2. Leasing en renting van kantoormateriaal
Bij leasing en renting huur je de apparatuur of meubels in plaats van dat je ze direct koopt. Dit is vooral handig bij investeringen in IT, zoals computers en printers. Je betaalt een vast bedrag per maand en aan het einde van het contract heb je vaak de mogelijkheid om het product over te nemen tegen een vooraf bepaalde restwaarde. Met deze methode hoef je geen grote som ineens te betalen en blijft je eigen kapitaal beschikbaar voor andere uitgaven.
3. Flexibel plannen met een wentelkrediet
Heb je behoefte aan een meer flexibele vorm van lenen? Dan kan een wentelkrediet uitkomst bieden. Hierbij spreek je een kredietlijn af, waarbinnen je zelf bepaalt wanneer en hoeveel je opneemt. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk gebruikt, en op vaste momenten (de zogeheten “wenteldatum”) los je het geleende bedrag weer af. Daarna kun je, indien gewenst, opnieuw een bedrag opnemen. Dit is ideaal als je in fases wilt investeren in je kantoor.
4. Alternatieven buiten de bank
Lukt het niet om via de bank een lening af te sluiten of wil je sneller schakelen? Dan kun je ook denken aan alternatieven zoals private investeerders of crowdfunding. Private investeerders brengen vaak niet alleen geld, maar ook ervaring en netwerk mee. Bij crowdfunding haal je geld op bij een grote groep mensen via een online platform. Beide vormen vragen om een goed verhaal, maar kunnen je wel snel aan de benodigde middelen helpen.
5. Let op je eigen inbreng en cashflow
Hoewel lenen aantrekkelijk kan zijn, blijft het belangrijk om ook zelf iets in te brengen. Financiers zijn eerder bereid om mee te gaan als je laat zien dat je zelf ook investeert. Dit verlaagt hun risico en kan de rente ten goede komen. Zorg daarnaast dat je altijd voldoende cashflow behoudt voor operationele kosten, zoals salarissen of voorraden.